Nieuw geurscherm verspreidt virtueel luchtje

geur televisie
Geurtelevisie komt heel wat stappen dichterbij met dit nieuwe lcd-scherm dat gebruik maakt van een technologie die geuren vanaf een specifiek gebied op het scherm “weergeeft”. Het technische hoogstandje werd voor het eerst aan de wereld getoond op de IEEE Virtual Reality-conferentie in Orlando, Florida.

De technologie is ontwikkeld door Haruka Matsukura van de Tokyo University of Agriculture and Technology in Japan. Je kunt vanaf nu een heerlijke geur van een groen grasveld of een bakje koffie ervaren via een bepaald deel van het scherm, terwijl andere delen van het scherm geurloos blijven. De geurintensiteit verandert naarmate je je hoofd voor het scherm verplaatst.

Het systeem werkt door continu een geur te verdampen via vier verschillende geurgels, die in elke hoek van het scherm zijn geplaatst. Met ventilatoren worden de luchtstromen parallel aan het oppervlak van het scherm gericht zodat de geur vanaf een bepaald punt lijkt te komen.

Het huidige systeem maakt nu nog gebruik van één enkele geur. In de toekomst verwacht Matsukura een cartridge in te bouwen, net zoals bij printers, waardoor je eenvoudig aroma’s kan wisselen. Matsukura verwacht tevens dat de nieuwe techniek gebruikt kan gaan worden in abri’s en reclameschermen. (via newscientist.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *