Nieuw-Zeelander print werkende gasturbine-motor [video]

Gasturbine op perslucht doet WEEEEE!
Dus je hebt een 3D-printer, aardig wat tijd omhanden, en het brandende verlangen om altijd al je eigen turbofan-motor te bezitten. Dat kan nu, met het ontwerp van deze Nieuw-Zeelandse automonteur.

Helaas is deze motor niet brandstofgestookt, dit voor de veiligheid en zodat wij kunnen zien hoe een high bypass turbofan nou eigenlijk werkt. De basismotor wordt aangedreven door perslucht. Toch is dit minder onrealistisch dan je zou denken, een echte vliegtuigmotor wordt namelijk ook op lucht gestart voordat de ontsteking en injectie in de verbrandingskamer aanslaat. Bij deze motor is deze vervangen door een ring waar perslucht uit komt, wat de uitzetting van gassen in de kamer simuleert.

Door de doorzichtige body kan je mooi zien hoe de basismotor eerst gestart wordt, om vervolgens via de compressorbladen in de uitlaatstroom de grote fan te starten. Zelfs het geluid komt aardig overeen met dat van zijn grote broer, zij het zonder het lage gebrul van de ontbranding. Zelf eentje bouwen? HIER staan de bestanden die je moet uitprinten. Veel bouwplezier!

[gv data=”6rX4xv5-NvE”][/gv]

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *