Nieuwe Android-functie laat je automatisch verbinding maken met spul in je omgeving

Nieuwe Android-functie laat je  automatisch verbinding maken met spul in je omgeving
Een functie die je Android-apparaat automatisch verbindt met alles om je heen. Een uitkomst?

Nearby

Volgens Android Police werkt Google aan een Android-functionaliteit die telefoons en tablets in staat stelt automatisch verbinding te maken met apparaten in je omgeving. En dat ‘apparaat’ kan van alles zijn. Denk aan de telefoon van een bekende, een slim apparaat in huis, of een beacon van een winkel waar je op dat moment bent, die je de laatste aanbiedingen op je scherm toont. Het zou ook mogelijk moeten worden om reminders in te stellen voor bepaalde personen, als je weer bij ze in de buurt bent. (“Psst, persoon X die tegenover je staat is jarig, feliciteer hem/haar!”)

Gelekt screenshot omschrijft Nearby
Gelekt screenshot omschrijft Nearby

Maar hoe dan?

De methode die Google gebruikt om aangrenzende apparaten op te sporen, bestaat uit een combinatie van een aantal verbindingstechnologieën. Voor Nearby kan zowel bluetooth als wifi ingeschakeld worden. Uit een gelekt screenshot blijkt ook dat Google de microfoon van je telefoon kan inschakelen. Vermoedelijk om audiosignalen – die niet voor het menselijke oor hoorbaar zijn – uit te wisselen met andere Android-apparaten. Klinkt eng, met het oog op NSA-toezicht op de servers van Google, maar van continue audio-opnames zal ongetwijfeld geen sprake zijn. Dat kost te veel batterijcapaciteit.

Uiteindelijk moet Nearby ervoor zorgen dat Android-telefoons slimmer worden en automatisch ‘samenwerken’ met de omgeving. Het doet denken aan Apple’s iBeacon, waarmee iPhones ook kunnen communiceren met naburige apparatuur.

Nearby wordt binnenkort als een update voor Google Play Services uitgerold. Op Google’s I/O ontwikkelaarsconferentie eind deze maand wordt de dienst vermoedelijk wereldkundig gemaakt. En voor de aluhoedvouwers; het is een functie die je kunt uitzetten.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *