NL filmindustrie wil 1,2 miljard van de staat

Ushi
Want de Nederlandse overheid heeft al die tijd toegestaan dat wij toppers als Het bombardement en Bonbini Holland en Ushi must marry illegaal hebben gedownload.

In het kort eisen de Nederlandse filmmakers (Costa, Sneekweek, Hartenstraat) dat de Nederlandse overheid (Snelwegen, Openbaar Vervoer, Subsidie voor filmmakers) ‘onrechtmatige wetgeving waardoor piraterij straffeloos mogelijk is’ verandert. Verder moet de schade worden vergoed en moet piraterij strenger worden bestraft. Internet Service Providers die hun kanalen openzetten voor piraterij moeten worden aangepakt.

‘De Nederlandse staat heeft jarenlang volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. Het gevolg hiervan was dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag. Het gevolg is ook dat consumenten onbekommerd aan het downloaden en kopiëren zijn geslagen zonder besef dat daarvoor enige vergoeding verschuldigd zou zijn.’

Binnen twee weken moet er een gesprek hebben plaatsgevonden met staatssecretaris Dijkhof van justitie. Of anders! Stapt de filmindustrie naar de rechter en dan bestaat de kans, in theorie, dat de rechter zal zeggen dat de staat hen (Dr. Evil voice) 1,2 miljard euro moet betalen. Dit theoretische geld wordt dan gebruikt om auteursrechten te beschermen en het aansprakelijk stellen van piraten.

Hoe ze in vredesnaam op een bedrag van 1.200.000.000 gekomen zijn is een raadsel. Een miljard klinkt natuurlijk wel lekker, maar wekt ook argwaan. Alsof je het zomaar uit je duim hebt gezogen. Dan kun je ervoor kiezen om er een tonnetje af te halen, maar waarom zou je? Vraag gewoon nog wat meer!

4 reacties

  1. Wat zal de rechter zeggen voor al die up en dowloads in het buitenland? Dat het buiten de Nederlandse jurisdictie valt en de staat hier niets aan kan doen denk ik.

    Wat de Nederlandse filmindustrie zich beter kan afvragen waarom mensen wel in staat zijn VPN tunnels te nemen voor € 14,- in de maand maar waarom ze geen € 9,99 willen betalen voor Sneekweek in de iTunes store.

  2. Het nare van dit soort acties is dat, mocht dit slagen, “de filmindustrie” niet getriggerd wordt om op een moderne manier content aan te bieden zodra films niet meer in de bioscoop draaien. Met een beetje pech staan we straks weer bij de videotheek banden terug te draaien…

  3. Ik ben even de draad kwijt. De wet zegt dat tot moment X iets legaal is. Er komt een wetswijziging, vanaf moment X is het illegaal. Daarmee is niet met terugwerkende kracht alles vóór moment X illegaal…..
    Of ben ik gewoon te dom en snap ik de claim niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *