Nog geen 1 procent van alle Androids is up to date

Auteur: , 14 Reacties
Android Oreo software fragmentatie

Zorgwekkende cijfers over de fragmentatie van Google's mobiele besturingssysteem.

Op het gebied van softwarefragmentatie heeft Apple haar zaakjes redelijk op orde. Het merendeel van de gebruikers draait inmiddels al iOS 11, de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem. Niet zo gek ook, aangezien het een vrij gesloten ecosysteem heeft en slechts enkele modellen per jaar uitgeeft.

Desalniettemin valt de situatie van grote concurrent Android moeilijk goed te praten. Net zoals vorig jaar met Android Nougat komt ook de adoptie van Android Oreo maar moeilijk op gang. Volgens de meest recente cijfers draait slechts 0,5 procent van alle Android-gebruikers op het nieuwste besturingssysteem.

Buiten de eigen Google Pixel-lijn is het dan ook moeilijk zoeken naar fabrikanten die hun toestellen al voorzien hebben van een volwaardige update (dus géén bèta) naar Android 8.0. Nougat tikt op dit moment de 23,3 procent aan, maar ligt nog steeds flink achter op Android 6.0 Marshmallow (29,7 procent) en Android Lollipop (26,3 procent), software die al meer dan 2 en 3(!) jaar oud is.

Vanaf Android Oreo pakt Google het updatebeleid echter rigoureus anders aan. Smartphones met Oreo of nieuwer beschikken namelijk standaard over Project Treble, een feature waardoor het sneller updaten van smartphones gepusht wordt. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat, bekijk dan de infographic van Sony.14 reacties

je moet apple met google vergelijken he.
niet apple met externe fabrikanten die android gebruiken.
Ja, en ondertussen waren het Apple Iphones die vastliepen vanwege een datum bug 1 week geleden en draait de halve wereld met een niet up to date Android toestel vrolijk verder.
Allemaal stemmingmakerij en bangmakerij.
@turbobrick: tjezus serieus een bug aankaarten die binnen 24 uur door apple is opgelost ?? Man weet je hoeveel onopgeloste bugs er nog in die oude android versies zitten. Die nooit meer opgelost gaan worden ? En nog steeds veiligheids risico’s met zich meebrengen ?

Nah iphones lopen nog lekker rond terwijl er uit de officiele playstore 1 miljoen (1000000) keer een valse whatsapp is gedownload paar weken terug … zo kunnen we nog wel ff doorgaan bro
@dgh74: Zullen we eens googlen op malware in de Appstore de afgelopen jaren ??
Precies, een lijst die langer is dan het strafblad van de neus.
@turbobrick: Ja, en toen was het stil …………
@turbobrick: nee hoor niet stil … gewoon geen zin meer om te reageeen op al je belachelijke uitingen , verdraai gedoe en dommigheid. Gewoon stomme en domme lukrake zaken roepen … terwijl 1 google search je ongelijk en onvermogen tegenspreekt.

Hopeloos en eigenlijk ook erg nutteloos.
Heb nog Android 6 op m’n Note 4. Nog steeds top! Even een frisse launcher er op en hij kan weer even mee.

Tijdelijk een S8 in het bezit gehad maar moet eerlijk zeggen dat ik weinig functies mis op m’n Note.
per update dat een iphone doet hoor ik dat deze trager wordt. door die updates wordt er gewoon gestuurd naar een nieuw toestel.
@jantje_555: van horen zeggen dus , heb er nog nooit last van gehad , wel juist na een update dus met oudere toestellen best een maand of 2 wachten voor je de update doet , op mijn 6 werkt ios 11 nog steeds goed en is al 3 jaar oud , nu vervangen door X en meer dan tevreden , zoon heeft 6 gekregen
@gorre: Oh ja ?
Zeg dat maar eenstegen Ipad 2 owners en ook de Ipad 3 (retina) werd dmv software eruit gedrukt.
Heb zelf een ipad 3 gehad dus weet waar ik het over heb.

Andere mooit functie, Air drop … Bestaat NIET op de 3 terwijl het wel op de 4 en hoger zat.
Met een jailbreak kon het ook op de 3 en werkte gewoon.
Kortom, middels software drukken ze gewoon oudere modellen eruit.

Mijn Ipod touch 4gen is niet meer vooruit te branden, geen IOS updates meer terwijl ik al jaren dezelfde app gebruik … ENKEL EN ALLEEN Spotify ! Leg mij eens uit hoe het kan dat die merkbaar trager en bijna onbruikbaar is geworden terwijl er geen updates voor zijn in die IOS versie.

Met andere woorden, ook IOS gevices worden trager en middels software worden ze obsolete gemaakt.
Houd jezelf niet voor de gek man.
@turbobrick: En toen was het wederom stil …
Wat een hoop fanboys hier niet door hebben is dat ik al wat langer IOS op de Ipad draai dan hun wellicht en ik aan mijn 4e Ipad ben (top apparaat). Hierdoor kan ik OOK de manco’s aankaarten want niet alles is perfect.
Daarom bestrijd ik ook dat de updates zogenaamd geen nadelige gevolgen zouden hebben.
Komende van een Ipad1, Ipad3, Ipad 4, Ipad air 2
@turbobrick: aha … is dat het nu … iedere keer “wederom stil “ iiv “ ik roep al jaren en ben fantastisch “

Je hebt en enorm bord voor de kop …. mensen reageren niet omdat ze je geneuzel zat zijn … op dezelfde pagina van apparata staat notabene dat het grootste deel van de iphones oude modellen zijn ( die nog prima werken ). Heb zelf nog een prima functioneerende ipad 2 … loopt trager ja … maar app eenmaal opgestart geen probleem. Loopt al bijna 2 jaar hetzelfde. Maar goed … ik ben weer nutteloos bezig met je.

google.nl/amp/s/www.iphoned.nl/nieuws/oudere-iphone-langzamer/amp/

iculture.nl/nieuws/onderzoek-oude-iphone-opzettelijk-langzamer/

google.nl/amp/s/www.iphoned.nl/nieuws/iphone-accu-vervangen-snelheid/amp/
@turbobrick: Ik ben het niet helemaal met je eens.

je zegt:
“Andere mooit functie, Air drop … Bestaat NIET op de 3 terwijl het wel op de 4 en hoger zat.
Met een jailbreak kon het ook op de 3 en werkte gewoon.
Kortom, middels software drukken ze gewoon oudere modellen eruit.”

Omdat hetgeen wat je zegt zou kunnen kloppen, wil niet zeggen dat het compleet waar is. Ik heb wel eens een verkeerde kroket gegeten bij de Febo.
Kortom: alle Febo’s zijn zeer slecht.

Gelukkig kan ik bogen met ervaring met beide toestellen. Ik heb zowel Android als IOS telefoons en tablets thuis liggen. In het begin werken ze beide even goed. IOS is strakker, gelikter en soepeler. Android geeft veel meer ruimte om zelf dingen in te delen en kent veel mogelijkheden.

Na een paar jaar zijn de android devices één of twee keer voorzien van een update en werken nu nog steeds best soepel. De IOS devices zijn echt supertraag. Jouw bewering lijkt bij deze te kloppen. Maar er is een ding dat over het hoofd gezien wordt, waarschijnlijk is het dat wat @dgh74 bedoelde te zeggen.

De IOS devices zijn nog gewoon te gebruiken. Ze zijn sloom, maar alle apps werken, alle functies doen het gewoon en ondanks dat het langzamer gaat, is het te doen. De Android devices zijn iets sneller, maar je kan er helemaal niets mee. Apps werken nauwelijks en ook de software zelf lijkt niet goed ondersteund te worden.

Beide systemen hebben hun voor en nadelen. In mijn geval gaan Apple producten langer mee en heb ik er langer plezier van. In combinatie met de hogere restwaarde is het ook nog niet eens de duurste optie.
@willeme: je hebt het een stuk beter verwoord dan mijn poging :-) …. en helemaal mee eens.

Stom voorbeeld. iPad 2 voelt trager ( en IS trager ) … laden duurt wat langer … maar mijn angry birds schieten nog net zo snel door de lucht. Geen gehaper en gestotter maar net zo soepel als jaren terug.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).