Nokia & Microsoft: Android is een ‘Trojaans paard’

Android Trojan Alert
Google heeft het weer eens gedaan. Een groep van 17 bedrijven (waaronder Nokia & Microsoft) hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik. Android en Google zouden namelijk te dominant zijn.

Deze groep klagers (bekend onder de naam FairSearch) is een lobbyclub die van mening is dat Google niet eerlijk speelt doordat ze Android ‘gratis’ ter beschikking te stellen aan telefoon- en tabletfabrikanten. Op die manier zou Android namelijk als een soort van Trojaans paard gebruikt worden om andere diensten van Google te pluggen.

Vorig jaar zou 70% van de verkochte smartphones zijn uitgerust met Android en Google zou 96% van de markt voor mobiel adverteren beheersen. De klagers vinden dat allemaal niet eerlijk en willen dat de EU ingrijpt. Je kan je natuurlijk ook afvragen of Google niet gewoon veel slimmer is bezig geweest dan de concurrentie. De klaagzang van deze anti-Google lobbyclub kan je lezen op FairSearch.org.

Mocht je het je toevallig afvragen: Apple en BlackBerry behoren niet tot de groep klagers.

Nog geen reacties

 1. Net zoals Microsoft vroeger werd aangepakt vanwege haar monopoliepositie, zo mag dat nu gebeuren met Google/Android. Wat dat betreft snap ik dat ze deze route kiezen, maar verder is het inderdaad volledig aan henzelf te wijten.

 2. Ik moet mijn mening inderdaad iets bijstellen. Windows werd ook VERPLICHT een browser keuze in te stellen in hun eigen OS nog wel.

  • @Laue: fabrikanten mogen toch ook kiezen wel OS ze op hun telefoon zetten.

   Fabrikanten als HTC en Samsung brengen ook telefoons met verschillende besturingssystemen uit. Daarnaast staat het je als telefoonfabrikant ook vrij om Android zonder Google Play + bijbehorende Google apps op de markt te brengen. Zie bijvoorbeeld China waar dat massaal gebeurd.

   Er is dus geen sprake van dwang. Probleem is wel dat consumenten niet zitten te wachten op een Windows Phone smartphone.

   • @robertr:

    Vergeet niet dat android zonder google account, google play en de standaard google apps weinig voorstelt. Dus indirect word de gebruiker/fabrikant wel gepusht om google meuk te gebruiken. Zonder al dat kan de gemiddelde consument niet meer dan bellen en smsen op een android telefoon.

    • @Laue: overdrijven is ook een kunst 😉 Er zijn genoeg alternatieve app markets voor Android.

     En kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat Amazon heeft gedaan met de Kindle.
     Die schijnen nu ook aan een telefoon te werken.

     Wel Android, geen Google ondersteuning.

 3. Gevalletje slechte verliezers?

  Consumenten kiezen toch zelf voor een telefoon met Android OS. Zou mooi zijn als we ‘naakte’ telefoons konden kopen en daar zelf een OS naar keuze aan kunnen toevoegen, net zoals dat bij PC’s het geval is.

  We horen Google toch ook niet klagen dat merendeel van de PC’s wordt geleverd met Windows.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *