Nokia straks alleen nog maar in de geschiedenisboeken?

Nokia NGage
Er was een tijd dat wanneer je een mobieltje had, dan had je een Nokia. Het Finse bedrijf was de absolute marktleider en stak met meer dan kop en schouders boven de concurrentie uit. Het ging goed mis…

Nokia had alles in huis om de grootste te blijven, maar miste op een gigantische manier de boot. Door mismanagement werd veel te laat ingesprongen op de opmars van de smartphones met touchscreen. Daar geloofde Nokia aanvankelijk niet in en liep daardoor een achterstand op die niet meer rechtgetrokken kon worden.

Overname door Microsoft
Steve Ballmer aan het roer van Microsoft moest en zou Nokia inlijven. Microsoft zat met Windows Mobile in een vergelijkbaar schuitje. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft speelde amper meer een rol van betekenis ten opzichte van Google’s Android, Apple’s iOS en het op de zakelijke markt dominante Blackberry. Volgens Ballmer’s zouden Nokia en Microsoft elkaar kunnen versterken door de ontwikkeling van de hardware en software onder één dak te brengen.

Ballmer stuitte met zijn plannen op veel weerstand binnen het bestuur van Microsoft. Toch zette hij door en Microsoft kocht Nokia voor een bedrag van 7,2 miljard dollar. Voorafgaand aan de overname liepen gemoederen binnen het bestuur zo hoog op dat het uiteindelijk heeft bijgedragen aan het vervroegde pensioen van Ballmer.

Zijn opvolger Satya Nadella was ook fel tegen de dure overname van Nokia. Nokia drukt momenteel stevig op de resultaten van Microsoft. Nu Nadella aan het roer staat, wijst alles erop dat hij de fout van Ballmer probeert te corrigeren en neemt daarbij geen halve maatregelen.

Forse reorganisatie
Onlangs werd een forse reorganisatie aangekondigd waarbij 18.000 banen verloren gaan. Zo’n 12.500 van die arbeidsplaatsen zijn functies bij het overgenomen Nokia. Volgens een analyse van Digitimes zal er niet veel overblijven van Nokia. Goedkope toestellen worden uit de markt gehaald en de Lumia-serie zou een nieuwe naam krijgen waardoor wordt afgerekend met het erfgoed van Nokia.

Jongere generaties hebben waarschijnlijk nooit een Nokia gehad, maar er zullen nog genoeg mensen zijn die vele uren Snake op hun conto hebben staan en waarbij de epische monotone Nokia-ringtone herinneringen oproept.

[gv data=”QgjVxFcBO0c”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *