Noors stadje bouwt mogelijke death ray met spiegels

Spiegels zijn trippy...
Je moet toch wat als je 5 maanden per paar in het donker gehuld bent als stad?

Het Noorse stadje Rjuken ligt op een dusdanig onhandige locatie, tussen bergen in, dat in de winter het er een hele lange tijd donker blijft. Tussen het einde van september en begin maart komt de zon daar niet meer op, langer dan de donkere periode in andere Scandinavische steden. Om dat tegen te gaan zou je natuurlijk de hele stad kunnen opschuiven, maar handiger is het om te proberen nog iets van licht binnen te krijgen.

Deze winter zal er 1 lichtpunt in dit stadje zijn. Op het centrale plein zal een grote lichtvlek te zien zijn met natuurlijk zonlicht. Bovenop een van de bergen worden namelijk op dit moment grote spiegels geplaatst die het licht als een soort van spotlight Rjuken in moeten kaatsen. De hele installatie wordt door een computer bediend, om de spiegels met de zon mee te kunnen richten en zoveel mogelijk licht in de duisternis te werpen.

De burgemeester van het stadje ziet er een goede toeristische attractie in, en hoopt ook een goed verlichtte ontmoetingsplek voor zijn onderdanen te creëren zodat ze elkaar steun kunnen geven in de donkere dagen en zichzelf niet en masse van kant maken. Maar had een bepaalde Griek niet al eens iets soortgelijks gedaan en dat als wapen ingezet?

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *