Nvidia Tegra K1: een smartphonechip met 192 kernen

Nvidia Tegra K1:
Nvidia laat meteen een bommetje op de Consumer Electronics Show in Las Vegas vallen. Het in Californië gevestigde bedrijf blaast nu al de concurrentie weg met de opvolger van de Tegra 4: een smartphonechip die is afgeladen met kernen, en het mogelijk maakt om serieus zware spellen te draaien. Op je telefoon.

Gamepower

De chip heet echter geen Tegra 5. Volgens Nvidia is de overgang te groot, waardoor die naam geen recht zou doen aan het ontwerp. In plaats daarvan heet ‘ie Tegra K1. De GPU is uitgerust met 192 GPU kernen, wat ‘m op grafisch gebied krachtiger maakt dan de chips in de PlayStation 3 en Xbox 360, aldus Nvidia. Het zou in ieder geval genoeg moeten zijn om spellen met de Unreal Engine 4 te draaien op mobiele telefoons. En wie de lijst met Unreal Engine 4-spellen ziet weet: dat zijn zware jongens. Gamestuff dat straks ook op de Xbox One en PS4 uitkomt. Volgens de oprichter van het bedrijf, Jen-Hsun Huang, wordt nu eindelijk het gat tussen verschillende soorten hardware gedicht: “It bridges the gap for developers, who can now build next-gen games and apps that will run on any device”. Ergo: wat op je PS4 draait, moet straks oo op je telefoon of tablet kunnen draaien.

Nvidia Tegra K1

64 bit

De chip komt in twee varianten. De instapper wordt een 32-bit versie met 4 quadcore ARM Cortex A15-processorkernen, draaiend op een kloksnelheid van 2,3 GHz. In de tweede helft van 2014 wordt daar een 64-bit variant (2,5 GHz) aan toegevoegd. Naast de toepassing in smartphones en tablets zal de Nvidia Tegra K1 ook toegepast kunnen worden in ultra HD televisies en auto’s.

Oh, en ter promotie van de Nvidia Tegra K1 lieten ze ergens in Californië een graancirkel in de vorm van de chip plaatsen.

Nog geen reacties

  1. Wederom geen integratie van de baseband antennes. Zo ga je het nooit winnen van Qualcomm. Het lijkt alsof Nvidia de SoC maakt voor de gamehandheld (SHIELD II) of een console (OUYA II).
    Het integreren van LTE/CDMA/GSM modules op de SoC zou ervoor kunnen zorgen dat het een succes is voor mobiele telefoons. De Tegra 4 is helaas niet verder gekomen dan de Surface 2 en Nvidia’s eigen SHIELD…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *