Omnom: de NASA gaat pizza’s printen

Pizzakat
we zouden in de 3D-printhype bijna voorbij gaan aan het feit dat deze technologie ook voor nuttige dingen kan worden ingezet: printpizza’s!

Het 3D printen van eten zal bij ruimtevaartorganisatie NASA in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Met het oog op missies naar Mars moeten astronauten immers jaren achter elkaar voorzien worden van voedsel. Hier komt een specifieke printtechniek om de hoek kijken, waarvoor NASA nu een order van $125.000 heeft laten uitgaan naar ingenieur Anjan Contractor. Zijn taak: bouw een 3D-printer voor eten.

Het principe van dergelijke printers is dat alle bestandsdelen van een bepaald stuk etenswaar in catridges zitten, en de printer het gerecht bij elkaar print. Het gaat onder meer om koolhydraten, proteïne en suikers. De efficiëntie tijdens het bereiden is enorm, aangezien er geen ingrediënten worden verspeeld, en de inhoud van de cartridges kan enorm lang meegaan. Een zogenaamd hoog shelf life.

Het idee van een robotachtige voedselmaker in The Jetsons

Het eerste voedselsoort dat Anjan Contractor met zijn bedrijf Systems & Materials Research Corporation mag gaan printen zijn daadwerkelijk pizza’s. Dit vanwege de gelaagde opbouw, wat het relatief makkelijk maakt met de printkop te maken.

Nu zijn het nog experimentele pizza’s bij de NASA, strak sroep je tegen een FEBO-luikje wat je wil snacken en het wordt voor je ogen in elkaar gedraaid. Of overdrijven we nu? Nee, waarschijnlijk niet.

2 reacties

  1. -edit: check!-
    Wel leuk trouwens, dan is er geen kookkunst meer nodig om iets klaar te maken en is de kans dat iets mislukt natuurlijk ook een stuk kleiner. Hoop dan wel dat het wat sneller gaat dan een hedendaagse 3d-printer kan printen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *