Onderzoek: mobiel internet is belachelijk duur in Nederland

KPN Vodafone T-Mobile
Eindelijk hebben we het zwart op wit: we betalen in Nederland véél teveel voor onze mobiele telefoonabonnementen. Zeker wanneer je het vergelijkt met andere landen in Europa. In de landen met de goedkoopste abonnementen krijg je gemiddeld 10x zoveel GB’s en 2x zoveel belminuten en SMSjes.

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben het gemakkelijk in Nederland. De koek is immers verdeeld en van echte concurrentie is geen sprake. Andere aanbieders moeten allemaal gebruik maken van de netwerken die de grote drie hebben aangelegd. Hoog tijd dus dat Tele2 met een eigen netwerk komt.

Onderzoeksbureau Rewheel heeft de situatie bekeken in 27 landen van de Europese Unie en sommige van de conclusies die daaruit komen zijn best schokkend.

In progressive markets (e.g. Estonia, Finland and Denmark) a GB of mobile broadband data volume costs on average up to 14 times cheaper than in the Netherlands which is the most expensive market in the EU for mobile broadband.

Er is door het onderzoeksbureau een duidelijk onderscheid gemaakt tussen progressieve markten (met concurrentie) en beschermde markten (zoals Nederland) waar een paar partijen de markt dicteren.

In progressive markets consumers get on average 10 times more (13GB vs 1.3GB) smartphone data volume than in protected markets when spending €24. On top they also get twice more minutes and SMSs.

Helemaal als je kijkt naar losse databundels dan steekt Nederland er met kop en schouders bovenuit. Zo kan je hieronder zien dat KPN het aandurft om gemiddeld zo’n 8,5 euro per GB te vragen. In progressieve markten ligt dat tarief op 1 euro per GB (of lager).

Prijs per GB mobiel internet

Het feit dat mobiel internet redelijk duur is komt ook duidelijk naar voren als we kijken naar de hoeveelheid GB’s die verstookt worden in de diverse Europese landen. Nederland is slechts een stipje zoals je kan zien.

Mobiel internet gebruik in Europa

Ook is gekeken wat je in de diverse landen krijgt bij een abonnement van minder dan 30 euro. Je ziet dat de grijze landen (beschermde markten) slechts een fractie van de belminuten, SMSjes en GB’s aanbieden ten opzichte van de progressieve markten.

Telefoonabonnement 30 euro

Mocht je binnenkort toevallig een paar uur niks te doen hebben, dan kun je het volledige rapport van Rewheel HIER op je gemak nalezen.

4 reacties

  1. Tijd voor een flinke hervorming v/d mobilematkt dus! Mogen ze gelijk ook even doorvoeren dat ik mijn tegoed over de landsgrenzen (binnen Europa) kan gebruiken zonder extra kosten.

  2. Slaat echt nergens op deze prijzen. Heb nu een HTC one X met 1gb voor 17 a 18 euro per maand. Dat was toen 1 van de dikste toestellen die je kon krijgen. Wil je nu de opvolger, de HTC One dan betaal je minimaal 10 euro meer voor precies hetzelfde….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *