Onderzoek: Nederlandse jongeren doen niet aan sexting

Snapchat
Zijn jongeren in Nederland echt zo braaf? Of klopt er iets niet aan het onderzoek?

Susanne Baumgartner besloot voor haar promotieonderzoek eens te kijken hoe losbandig Nederlandse jongeren eigenlijk zijn op internet. Ze ondervroeg een groep van 1.765 Nederlandse jongeren (12-18 jaar) op vier momenten, met tussenpozen van zes maanden, naar hun gedrag.

Daaruit kwam naar voren dat slechts 2 tot 3 procent van de onderzochte jongeren wel eens een naaktfoto of -video gestuurd had naar een onbekende. Sexting met mensen die je kent is wellicht een stuk populairder? Dat is echter niet onderzocht.

Iemand zoeken op internet om sex mee te hebben is volgens het onderzoek ook niet echt populair. Slechts 5% van onderzochte jongeren zou dit gedaan hebben. Wel redelijk populair is het delen van een telefoonnummer of adres met een onbekende met als doel sex te hebben. Zo’n 10-12 procent van de jongeren deed dit. Tot slot is uit het onderzoek nog naar voren gekomen dat 7 tot 10 procent op internet wel eens iemand gezocht heeft om te praten over seks.

Daarmee zou Nederland ongeveer op hetzelfde niveau zitten als andere Europese landen. Behalve Zweden en Tsjechië, want die steken er bovenuit.

Het kan misschien aan mij liggen, maar sommige van deze percentages komen op mij nogal laag over. Apps als Snapchat zijn niet voor niks zo populair en met iemand op internet over sex praten zal ongetwijfeld meer dan 10% gedaan hebben.Wellicht dat een aantal deelnemers aan het onderzoek zich iets braver voor hebben gedaan dan ze in werkelijkheid zijn?

Aan de andere kant zaten er wellicht wel heel veel echt jonge kinderen in de steekproef, wat de resultaten kan verklaren. (via: artsennet.nl)

3 reacties

    • @aallex: ik gebruik het zelf niet, maar als ik het goed heb begrepen is dat dus niet mogelijk.

      Misschien dat je wel een foto van je telefoon kan maken oid, maar dat moet dan wel binnen een paar seconden.

    • @aallex: nog even naar de ‘voorwarden’ gekeken en het lijkt er idd op dat je screenshots kan maken bij Snapchat. Dacht eigenlijk dat die mogelijkheid op de een of andere manier geblokkeerd was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *