OnePlus 7 krijgt scherm dat lekkerder kijkt


Geen knipperend licht meer.

Je kent het misschien wel: je ligt in bed nog even Apparata te lezen en realiseert je dat je niet goed kunt slapen als je te fel licht in je ogen krijgt. Je dimt het scherm, maar dan blijkt dat de kwaliteit dan helemaal niet meer zo goed is. OnePlus gaat waarschijnlijk als een van de eerste grote smartphone-makers de nadelige bijeffecten van een gedimd scherm omzeilen.

Het is raar om je te bedenken dat het gebrek aan licht, iets wat zo’n beetje een derde van de tijd op aarde relevant is, zo veel problemen kan veroorzaken voor tech. Denk aan fotocamera’s die ontzettend veel moeite hebben in het donker. Ook het dimmen van je scherm kan behoorlijk irritante uitwerkingen hebben, wat eerder onder andere een groot probleem was bij de OnePlus 6.

Dat heeft alles te maken met pulse modulatie. Op volle helderheid krijgt de backlight een constante toevoer van stroom. Bij een lagere helderheid moet de stroomtoevoer minder zijn, wat gedaan wordt door de pulse te moduleren. Dat wil zeggen dat de blacklight als het ware knipper in plaats van constant aan is, wat een gedimd effect geeft.

OLED-info legt het bijkomende probleem in een uitgebreid artikel het beste uit: “PWM (pulse width modulation) heeft flinke nadelen. PWM kan voor allerlei ongemak zorgen, waaronder hoofdpijn en zelfs migraine bij langdurige blootstelling daaraan. Meerdere studies claimen dat zo’n 10% van alle mensen ongemak ervaart bij het kijken naar PWM-displays, terwijl de rest nergens last van heeft of mild ongemak ervaart. Sommige mensen lijden aan ergere consequenties waardoor het knipperen van het licht voor zwaardere gezondheidsproblemen kan zorgen.”

Kortom, hoewel het een handige oplossing is, dat pulse width modulation, is het niet zonder nadelen. Daarom gaat OnePlus (en mogelijk ook andere fabrikanten) een ‘nieuwe’ techniek gebruiken: DC dimmen. In plaats van het pulseren van de stroom, wordt de stroomtoevoer zelf aangepakt. Pete Lau bevestigt op Weibo dat OnePlus er inderdaad mee bezig is, maar helemaal af is de technologie nog niet.

DC-dimming kan namelijk de beeldkwaliteit een beetje aantasten. Dan heb je dus zo’n solide scherm en dan wordt de kwaliteit minder als je hem een beetje dimt. Daarom zal de OnePlus 7 waarschijnlijk DC-dimming als optionele instelling krijgen.

Lees ook: Dit is alles wat we weten over de OnePlus 7

Foto: OnePlus 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *