Ophef over Chinese WiFi-router met ‘zwangerschaps-stand’

China Zwanger
Met een baby in je buik wil je natuurlijk niet blootstaan aan te veel straling.

Qihoo 360 is de ontwikkelaar van een WiFi-router met een speciale ‘zwangerschaps-stand’, die voorkomt dat je kleine ongezond ter wereld komt. Drie standen heeft het ding: “Wall penetration”, zodat je ook internet hebt in andere kamers; “Balance”: niet te veel straling, maar ook niet te weinig; en “pregnant women”: de gevaarlijke WiFi-straling gaat niet door je buik heen. In die derde stand zou de hoeveelheid straling met maar liefst 70% verminderd zijn, claimt het bedrijf.

Volgens directe concurrent Xiaomi (producent van onder meer smartphones, tablets en een GoPro-achtige camera) is het echter niets anders dan een marketingtruc. “WiFi-gebruik is veilig, dus minder straling is nergens voor nodig”, schrijft het bedrijf in een blogpost op de site Weibo.

Het opvallende is dat Qihoo dat niet eens tegen spreekt. Directeur Zhou Hongyi zegt zelfs letterlijk dat “Qihoo zich richt op mensen die bang zijn voor straling.” Er is wel wat verdeeldheid in de wetenschap over de vraag of elektromagnetische signalen schadelijk kunnen zijn, maar er is wel consensus dat de zwakke straling van telecommunicatiemiddelen geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

In de V.S. bestaat de groep ‘BabySafe Wireless Project’, die stelt dat WiFi-straling schadelijk kan zijn voor zwangere vrouwen, maar volgens de wereldgezondheidsorganisatie bestaat daar geen wetenschappelijk bewijs voor.

3 reacties

  1. “Volgens directe concurrent Xiaomi (producent van onder meer smartphones, tablets en een GoPro-achtige camera) is het echter niets anders dan een marketingtruc. “WiFi-gebruik is veilig, dus minder straling is nergens voor nodig””

    Daarom dat er op moment van spreken, geen enkele Franse crèches meer is met Wifi? Men heeft een wet goedgekeurd, puur en alleen vanuit marketingtechnisch oogpunt?

    • @SimonMc: Na wat googlen kom ik inderdaad tot de conclusie dat je het gevaar van WiFi-straling eerder als ‘(nog) niet bewezen’ dan als ‘mythe’ moet kwalificeren. Dat WiFi-straling schadelijk is staat niet vast, maar valt op dit moment niet uit te sluiten, lijkt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *