Opinie: Huawei begrijpt eindelijk wat we willen hebben

M9
Waarom de rijzende ster van de Chinese tech-gigant ook dit jaar vrolijk verder stijgt.

Het is alweer dik drie jaar geleden dat Huawei met de Ascend P6 officieel het startschot inluidde om de Europese markt te veroveren. Alhoewel het betreffende toestel enorm veel weg had van een goedkope iPhone, zette het bedrijf in combinatie met een grote marketingcampagne haar eerste voetje op de Westerse grond.

Inmiddels is het bedrijf een ware killer op de smartphonemarkt geworden met een aandeel van 11,3 procent in 2016. Ook de verkoopcijfers van Huawei’s vlaggenschepen liegen er niet om. Maar waarom raakt het bedrijf nu pas écht op stoom in Europa?

Azië als succesvolle ondergrond
Dat het zo ontzettend lang heeft geduurd voordat Huawei in Europa en Nederland bekendheid heeft gekregen, is opvallend te noemen. Het bedrijf is namelijk al jaren populair in Azië en haar thuisbasis China. Was de markt al verzadigd door Apple en Samsung in het Westen dan?

Huawei

De problemen lijken niet per se aan de concurrentie toe te wijzen, maar meer op de Huawei-toestellen zelf en de presentaties ervan. Denk aan het plastic design, de haperende EMUI-softwareschil die Android deed veranderen in een misvormde iOS-light, onnavolgbare marketingplannen en een gebrek aan innovatieve features. En laat dat nu precies de punten zijn die het bedrijf de afgelopen jaren heeft aangepakt.

Van lelijke copycat naar opvallende schoonheid
Toegegeven, de toestellen van Huawei zijn er na de eerste Europese releases flink op vooruitgegaan. Wat te denken van de P- en Mate-serie de afgelopen 2-3 jaar. Deze smartphones zijn inmiddels voorzien van een stevige, mooie behuizing inclusief handige features waarmee je absoluut gezien mag worden.

Huawei mate 9

Daarnaast lijkt het bedrijf eindelijk af te komen van het ‘neppe iPhone-imago’. De toestellen van nu hebben ieder hun eigen uiterlijke kenmerken. Natuurlijk is de hardware minstens zo belangrijk, maar ook het oog wil én krijgt wat met een Huawei tegenwoordig.

Android krijgt eindelijk lucht van de EMUI-schil
Hoewel Huawei al jarenlang gebruikmaakt van Android, zou je dit op het eerste oog lang niet altijd zeggen. Wanneer je namelijk naar een Huawei-toestel kijkt, ziet de interface er meer uit als een iOS-kloon dan een echt Android-toestel.

Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een app-drawer, lelijke en misvormde app-icoontjes en een instellingenscherm waar zelfs menig tech-fanaat zweet op het voorhoofd van krijgt. Gelukkig lijkt daar met EMUI 5.0 eindelijk verandering in te komen.

[gv data=”xKYo7Kn7SlA”][/gv]

De nieuwe Huawei-schil is aanwezig op alle Huawei-smartphones die gebruikmaken van Android 7 (Nougat), waaronder de Mate 9. In deze versie is er eindelijk plaats voor een ingebouwde app-drawer, een beter notificatie- en instellingenscherm en nog veel meer wat wij als Europese klant willen zien. Bovenstaande video verduidelijkt dit nog eens haarfijn.

Samenwerkingen en afsplitsingen
Ook op marketinggebied heeft het bedrijf absoluut niet stilgestaan de laatste jaren. Wat te denken van de samenwerking met succesvol cameraproducent Leica, waardoor je met de dubbele camera van de Huawei P9 beeldschone foto’s maakt. Of de speciale Mate 9 Porsche Design, waarmee je menig smartphoneliefhebber jaloers maakt.

Bovendien heeft Huawei laten zien dat het via haar submerk Honor nog steeds kwalitatief hoogwaardige smartphones af kan leveren voor een budgetvriendelijke prijs. Zo beschikt de nieuwe Honor 6X alle features die de hedendaagse consument wil hebben voor een zeer schappelijk bedrag.

Eindelijk weer een betaalbare telefoon

Natuurlijk is Huawei niet onaantastbaar op het gebied van hun producten, maar de succesvolle ondergrond in Azië lijkt eindelijk voor een deel overgewaaid te zijn naar Europa. Door zich beter te richten op de Westerse consument krijgen we eindelijk wat we willen van Huawei. We zijn benieuwd wat het bedrijf dit jaar voor ons in petto heeft.

Nog geen reacties

  1. Vorig jaar een (gebruikte) Honor 6 gekocht voor m’n dochter, en erg onder de indruk geraakt van die telefoon. Twee jaar na de release heeft deze nog de update gekregen naar Android 6.0 (oorspronkelijk kwam -ie uit met Android 4.4) en qua specs kan deze ook nog steeds goed mee komen. Ik koop zelf al sinds 2013 alleen nog China phones (via import), en de volgende zou maar zo eens een Huawei of Honor kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *