Opmerkelijk: een schip dat geen bemanning nodig heeft

Opmerkelijk: een schip dat geen bemanning nodig heeft
Geen personeelsleden, geen kapitein.

Een enorm schip dat volledig zelf opereert? Dat is binnenkort de realiteit. Yara Birkeland, zoals het schip uit Noorwegen heet, gaat vanaf 2018 deels zelf varen. De bedoeling is dat het vaartuig in 2020 volledig zelf kan varen.

Het schip maakt gebruik van GPS, radars, camera’s en sensoren om zelfstandig te opereren. GPS om de weg te vinden, radars om de omstandigheden in de gaten houden, camera’s die de ogen van de kapitein zijn en sensoren die omliggende schepen kunnen detecteren. Zo’n zelf opererend schip kost 25 miljoen dollar. Bijna drie keer zo duur als een conventioneel vaartuig. Je hebt echter niet te maken met personeelskosten. Op de lange termijn kan dit zelfs voordeliger uitpakken.

In de eerste periode zullen kleine missies worden uitgevoerd. Het schip krijgt opdrachten met een afstand van zo’n 59 kilometer. Naarmate meer proeven worden uitgevoerd kunnen langere afstanden worden afgelegd. “Misschien wel volledig zelfstandig van Nederland naar Brazillië”, aldus een optimistische Petter Ostbo van Yara tegenover The Wallstreet Journal.

2 reacties

  1. begin maar met jullie duimen te draaien scheepslui
    maar troost jullie, als binnen 10 jaar containers zich zelf verplaatsen van haven naar haven kunnen jullie samen met de transportsector gaan kaarten

  2. Als ik nou een piraat zou zijn dan is dit echt het meest ideale varende snoepje.. Je schiet vanaf een mooie 100 meter de radar en communicatie kapot, vervolgens heb je als je het een beetje timed een ruime 2 tot 3 uur om met wat gasbranders de goodies eruit te trekken, top 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *