Opstelten wil dat gemeentes met drones gaan ‘spioneren’

Camera drone
En met spioneren bedoelen we natuurlijk “toezicht houden”. Als het aan mininster Opstelten ligt zullen Nederlandse gemeentes veel meer mogelijkheden krijgen om camera’s in te zetten. Niet alleen in de lucht, maar ook in de handen van de politie en boa’s.

Ivo Opstelten heeft een wetsvoorstel voorbereid dat gericht is op flexibel cameratoezicht en op 12 september aanstaande zal de Tweede Kamer zich daar samen met de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) over buigen.

“Het is niet mogelijk om in gebieden waar een verhoogde kans op verstoring van de openbare orde doorlopend aanwezig is, constant mankracht in de vorm van politieambtenaren of boa’s, in te zetten. Tegelijkertijd kan het wel noodzakelijk zijn om, in het belang van de handhaving van de openbare orde, in die gebieden door middel van de inzet van camera’s toezicht te kunnen houden als op dat moment geen politieambtenaren of boa’s aanwezig zijn.”

Zoals gezegd moet het idee nog goedgekeurd worden en ook het College ter Bescherming Persoonsgegevens zal ongetwijfeld kritisch naar de plannen kijken. Toch is het idee wel een beetje freaky. Straks barst het overal werkelijk van de camera’s. (via: metronieuws.nl)

Nog geen reacties

  1. Kijk naar Engeland, meer dan 80 000 CCTV camera’s alleen al in London, maar minder misdaad: nee. Maarja, machtsgeile Opstelten speelt graag 1984, ten koste van de burger of niet. Kan me de laatste keer dat een camera tijdens een vechtpartij heeft ingegrepen niet herinneren; eventuele beelden van de daad voor de nabestaanden van het slachtoffer is echt geen ’troost’; voorkomen is beter dan genezen, terwijl camera’s ‘genezen ipv voorkomen’ is !

    De invloed van het ‘afschrikeffect’ van camera’s is nihil bij (zwaardere) misdaden, dat is typisch een zwaktebod. Ik weet de volgende stap van Ivo wel: ‘We kunnen geen BOAs betalen (en de BOAs zijn al goedkoper & minder gekwalificeerd dan de politie die al plaats moest maken) en ook camera’s zijn duur en niet praktisch, dus daarom verplichten we het chippen van pasgeborenen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *