iOS14

Zie jij soms ook een groene of oranje stip op het scherm van jouw iPhone?

iOS14

Negeer de oranje stip op jouw iPhone niet. Ook de groene stip eist directe aandacht.

Inmiddels rolde Apple de nieuwste versie van besturingssysteem iOS uit. Sinds de installatie van iOS 14 merken steeds meer mensen op dat er oranje en/of groene stippen worden uitgelicht op hun scherm. Na verloop van tijd verdwijnen de stippen dan weer van hun iPhone. Wij leggen uit wat dit is en waarom jouw directe aandacht nodig is.

Oranje stip op jouw iPhone? Vreemde oren luisteren…

Wanneer je jouw iPhone gebruikt en er verschijnt ineens een oranje stip op jouw scherm dan moet je op jouw woorden letten. Met die stip laat Apple namelijk weten dat de microfoon is ingeschakeld en er dus vreemden kunnen meeluisteren met jouw gesprek. Je ziet de stip bovenaan het display, boven de streepjes die jouw netwerkkwaliteit weergeven.

In de meeste gevallen is dat niet omdat je gehackt bent of omdat je ineens bespioneerd wordt, maar omdat je apps zelf toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken. Met deze wetenschap kun je de betekenis van de groene stip vast al raden.

Groene stip op jouw iPhone? Big Brother is watching you!

Als er bij het gebruik van de iPhone met iOS 14 ineens een groene stip verschijnt betekent dit dat de camera actief is. Ook hier heeft James Bond of Boris Boef waarschijnlijk niet veel mee te maken. De kans is wederom het grootst dat een app de camera heeft ingeschakeld en op die manier beelden kan en mag maken en verwerken.

Apple speelt in op gebruikers en biedt hulp

Veel mensen vragen zich af waar de appmakers die brutaliteit vandaan halen. Het schokkende antwoord is dat je daar vaak zelf toestemming voor hebt gegeven. Men schrijft dit soort dingen namelijk in de ellenlange disclaimers waar iedereen maar bij op ‘akkoord drukt’ zonder te lezen. Apple beseft inmiddels dat veel iPhone-gebruikers blind akkoord gaan en maakt zo inzichtelijk wanneer apps hun toestemming gebruiken om jouw spraak en/of beeld op te nemen.

Wanneer je een oranje of groen bolletje op ziet lichten kun je via het bedieningspersoneel zien welke app jouw webcam en/of microfoon gebruikt. Ook kun je via instellingen de toestemming voor elke app bekijken en aanpassen.

Als je geen app ziet maar er wel een groen of oranje stip oplicht is een hack alsnog mogelijk. Wees dus erg alert en controleer het scherm van jouw iPhone regelmatig bij gebruik. Vertrouw daarnaast niet alleen op de veiligheid binnen de App Store, want die wordt nogal eens om de tuin geleid.

Overigens zijn er naast deze nuttige functie ook veel leuke functies en features bijgekomen met iOS 14. Kijk maar.

Bron: Metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *