Over zonnepanelen, subsidies en slimme meters

Solar Panels
Hoe kun je geld kunt verdienen met zonnepanelen en een slimme meter?

Belangrijk onderdeel hierbij is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de zonne-energie die je opwekt, maar niet gebruikt, terug mag leveren aan de energieleverancier. De meter draait dan achteruit. Het probleem is echter dat niet alle meters hiermee om kunnen gaan. Steeds vaker worden nieuwe slimme meters gebruikt (en verplicht), maar die kunnen niet altijd achteruit lopen. Daardoor heeft de salderingsregeling geen nut meer, tevens loopt deze regeling slechts tot 2020. Inmiddels is echter bekend dat de overheid de salderingsregeling inruilt voor een terugleveringssubsidie. Hiervoor gelden een aantal spelregels. Wij geven je in dit artikel wat tips om ook met je slimme meter geld te verdienen aan zonnepanelen.

Koop nu zonnepanelen
Veel eigenaren van zonnepanelen zijn bang dat zij straks minder rendement behalen. De minister heeft bekend gemaakt dat het rendement van bestaande bezitters van zonnepanelen gegarandeerd wordt wanneer de terugkeersubsidie wordt ingevoerd. Er is dan ook een ruime overgangsregeling in de maak. Om van die garantie gebruik te maken kun je het beste nu zonnepanelen kopen.

Gebruik de apps en tools om energie te meten
Er zijn diverse apps en ‘slimme’ thermostaten op de markt om het energieverbruik te meten. Als je daar gebruik van maakt kun je direct zien hoeveel energie je verbruikt en waar je kunt besparen. Zo hou je meer energie over, die je weer terug kan leveren. Dit wordt allemaal meegenomen in de berekening voor terugleversubsidie en is bovendien goed voor het milieu.

Leg de zonnepanelen niet plat op het oosten
Je zou denken dat het oosten de meeste zon vangt en dat je, als je de panelen plat legt, zo veel mogelijk oppervlak bestrijkt en dus zoveel mogelijk zonlicht vangt. Dit is niet juist. Het is het beste om de zonnepanelen onder een hoek van 5% te plaatsen en naast het oosten ook het westen te gebruiken. Zo vang je de zon langer tussen zonsopkomst en zonsondergang en is de temperatuur gemiddeld lager, omdat de panelen niet in de volle zon liggen. Lagere temperaturen zijn beter voor het systeem.

Profiteer van de extra subsidies in 2019
Op dit moment zijn er veel extra subsidies voor zonnepanelen. Aangezien we aan het begin van het jaar zitten, zijn de subsidiepotten nog goed gevuld. Daarom kun je het beste nu het overzicht van subsidies zonnepanelen 2019 checken, zodat je niks misloopt.

Image-credit: Nissan Energy Solar

Nog geen reacties

 1. Beetje vreemde zin dat Slimme meters niet achteruit kunnen lopen, en dat daardoor de Salderingsregeling geen nut zou hebben. Een (mijn) slimme meter geeft gewoon aan hoeveel kWh ik ontvang en hoeveel ik teruglever. De hoeveelheid teruggeleverd, wordt gewoon afgetrokken van de geleverde hoeveelheid (=salderen). Indien je meer teruglevert dan verbruikt betaald de energiemaatschappij jou een vergoeding (€0,07 – €0,11/kWh, afhankelijk van je maatschappij).

  Ook de hoek waaronder je ze kunt leggen is volledig afhankelijk van je huis. Heb je een plat dak, dan heb je keuze, maar bij een zadeldak/lessenaarsdak ben je gewoon afhankelijk van hoe je dak op je huis ligt. Bij mij pal Oost-West, dus aan beide kanten de panelen geplaatst. ’s Ochtends wek ik de meeste stroom op aan de voorkant (oost) en ’s middags het meeste aan de achterkant (west).

 2. Niemand schijnt zich zorgen te maken voormensen met zg. NOM-woningen (Nul Op de Meter). Kenmerkend daarvoor is vaak dat in het zomerseizoen veel energie wordt ingevoed in het net, stroom die in het winterseizoen weer wordt gebruikt (voor ons is dat ca. 5.000 kWh per jaar dat heen en weer klotst). Wanneer Wiebes zegt dat de ‘salderingsregeling’ wordt ‘vervangen’ door een subsidieregeling wordt er feitelijk appels met peren vergeleken. Het gaat mensen met een NOM-woning niet om het geld maar wel om de door hen geleverde energie weer te kunnen gebruiken. Nb. het argument dat daar geen belasting voor de overheid voor wordt betaald is ook net correct omdat tijdens het invoeden deze stroom vaak in het netwerk weer rechtstreeks wordt verbruikt en dus belasting over wordt betaald. Extra distributiekosten vind ik OK, maar (huidige stand van zaken) € 0,07 krijgen voor invoeden en straks € 0,24 voor afnemen moeten betalen gaat een gemiddelde NOM-woning ca. € 1.000 per jaar kosten. Afschrijving van investering niet meer aan de orde. Laten we dan nog maar even zeggen dan: lange leve de ferrarismeter (terugdraaimeter) 🙂

  • “Er zijn diverse apps en ‘slimme’ thermostaten op de markt om het energieverbruik te meten. Als je daar gebruik van maakt kun je direct zien hoeveel energie je verbruikt en waar je kunt besparen.”

   Die zogenaamd “slimme” meters geven het totale verbruik weer, dus hoe kan men dan zien waar op te besparen? Antwoord: niet, want het is holle marketing geleuter.

   Diezelfde “slimme” meter gaat er in de toekomst voor zorgen dat we dal- en piektarieven gaan krijgen. Die mooie zonnepanelen leveren vooral in de daluren (’s zomers) en de huishoudens gebruiken in de piekuren (het hele jaar). Vergeet dus maar die mooie beloften over terugverdientijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *