Pas op, zo wordt jouw foto 3D en dit zijn de gevolgen

2d-foto-3d-techniek
Een goede vinding, maar misbruik is zo wel erg makkelijk.

De prestigieuze MIT-universiteit heeft een techniek ontwikkeld om de ‘verloren dimensie’ in een gewone foto terug te winnen. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en de techniek ‘corner camera’ die men ook recentelijk ontwikkelde, kan men een gewone foto omzetten naar een 3D-model.

Daar zijn veel mogelijkheden mee. Zo kunnen mensen deze techniek gebruiken om foto’s te sturen van een medische aandoening. De arts bouwt de foto om naar een 3D-projectie en hij heeft direct het onderwerp van onderzoek in zijn wachtkamer. Ook voor forensische doeleinden en opsporingswerk is deze techniek erg handig.

Helaas blijkt het ook erg eenvoudig om bijvoorbeeld geblurde elementen weer zichtbaar te maken. Dat is uiteraard erg vervelend als iets of iemand bewust onherkenbaar op de foto is gegaan. Ook lijkt het mogelijk om de 3D set-up te gebruiken om direct een achtergrond te identificeren. Handig als een agent op zoek is naar sporen, maar wellicht minder handig als elke vreemdeling een inventarislijst van jouw vlogstudio kan maken.

Kortom, net als deepfake biedt deze technologie veel mogelijkheden, maar de gevaren van misbruik en online pesten nemen evenredig toe. Bovendien kunnen zaken eenvoudig fout geïnterpreteerd worden.

Bron: MIT News

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *