Polestar lanceert Truth Bot om desinformatie rondom het klimaat te bestrijden

Het Zweedse Polestar, grotendeels eigendom van Volvo, vindt dat er te veel desinformatie rondgaat op het internet over haar elektrische voertuigen. In ieder geval wat betreft het klimaat en de rol die de automotive branche daar in speelt. Daartoe heeft het merk een speciale bot gelanceerd op social media platform Twitter/X. Deze bot, genaamd Truth Bot, gaat helpen om de meest voorkomende fabeltjes rondom klimaatverandering te ontkrachten.

Wetenschappers en activisten trekken aan de alarmbel

Het initiatief van Polestar is een reactie op het groeiende aantal bots dat wordt ingezet op social media om desinformatie te verspreiden. Het probleem is groot genoeg dat aan universiteiten gebonden onderzoekers al enige jaren onderzoek doen naar het onderwerp. Bijvoorbeeld rondom het terugtrekken van de Amerikanen uit het Parijs klimaatakkoord onder Trump.

Een groot deel van de tweets over dit onderwerp waren afkomstig van bots. In de meeste gevallen tweette deze bots desinformatie. De ernst van de huidige klimaatverandering werd afgezwakt of zelfs geheel ontkend. Ook de Verenigde Naties maken zich grote zorgen. In een recent bericht noemt de VN desinformatie rondom het klimaat een “front dat urgent actie vereist.”

Vuur met vuur bestrijden

Polestar heeft een ander idee: als bots een grote rol kunnen spelen in het verspreiden van desinformatie, waarom dan niet in het bestrijden ervan? Polestar is er in ieder geval van overtuigd dat een eerlijk gebruik van wetenschappelijke data een krachtig middel kan zijn om mensen in actie te brengen over het klimaat. Frederika Klarén, hoofd van sustainability bij Polestar, roept iedereen op om mee te helpen Truth Bot te verspreiden op social media platformen.

De data waar Truth Bot gebruik van maakt, is onder andere afkomstig uit het meest recente IPCC rapport over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Dit rapport gaat dieper in op de rol die voor de economie kritieke mineralen spelen in de transitie naar schone energie. Polestar noemt expliciet de aankomende COP28 klimaatconferentie als reden voor de timing van de introductie van Truth Bot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *