Preview-overzicht: Zijn de iPhone XS en XS Max het kopen waard?

Apple iPhone XS
Nog heel even, dan gaan de pre-orders voor de iPhone XS en XS Max van start. Maar zijn ze het kopen waard? Wij checkten de eerste previews en hebben de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet.

iPhone XS Max

Techcrunch
Naast de afmetingen is er niet zo heel veel nieuw, maar dat is eigenlijk altijd het geval bij een S-Model. Daarnaast is het ook nog eens de opvolger van de iPhone met de grootste designverandering in 10 jaar. De nieuwe kleuren zijn erg shiny, maar je stopt een telefoon uit deze prijsklasse waarschijnlijk in een case, toch?

Engadget
Dit komt enorm dicht bij smartphone overkill. Dat komt vooral door de enorme 6,5″ display, het grootste scherm dat Apple ooit gebruikt heeft. Daar heb je echt je handen vol aan. Opvallend genoeg is het toestel licht, bijna opzienbarend licht. Dat klinkt misschien niet als iets om opgewonden van te raken, maar bij een toestel van deze afmetingen telt elke gram.

Gizmodo
De iPhone XS Max voelt iets zwaarder dan de iPhone 8 Plus en dat klopt, want hij weegt 4 gram meer. Dankzij de behuizing van roestvrij staal en glas draagt dat wel bij aan de luxe uitstraling. Maar niets trekt meer de aandacht dan het 6,5″ scherm. Het ziet er geweldig uit, maar mensen met kleine handen moeten oppassen. We hebben het geprobeerd, maar voor deze mensen is de iPhoen XS Max echt te groot.

iPhone XS

iPhone XS

Techradar
We zijn onder de indruk van de camerakwaliteit, maar verder moeten we toch stellen dat we teleurgesteld zijn in dit S-jaar. Natuurlijk is het zakelijk gezien slim om niet elk jaar met een nieuw ontwerp te komen, maar dat maakt het wel een stuk lastiger om te zien waarom je zou moeten upgraden.

De luidere speakers en het kleurrijke scherm: het is mooi, maar niet voldoende. Ik verwacht dat mensen vooral zullen twijfelen tussen de iPhone X, die nu goedkoper wordt, en de iPhone XR. Dat laatste toestel is indrukwekkender, als ik eerlijk moet zijn.

Ars Technica
Als ik de iPhone XS niet getest had in de nieuwe, gouden kleur, dan had ik niet kunnen zeggen of ik de iPhone X ofe en nieuw toestel in mijn handen had. Pas bij het bekijken van foto’s, video’s en games viel op dat het HDR OLED-scherm veel kleurrijker is. Het toestel voelde snel, maar dat was de iPhone X ook. Dit is een iPhone X, maar dan met een snellere CPU, een verbeterde camera en een licht verbeterde display. Dit is een van de meest conservatieve upgrades ooit.

Slash Gear
Een van de game-changers is de ondersteuning voor dual-sim, in de meeste landen een combinatie tussen een fysieke simkaart en de eSim. De providers hebben dus wat te doen, want de kans is groot dat de eSim in jouw land of regio nog niet ondersteund wordt.

14 reacties

 1. het is gewoon een heel erg matig ‘S’-jaar. De XS verschilt in bijna niets met de X. Tijdens de Keynote viel mij op dat alles ‘sneller’ was, maar niet hoeveel sneller. Er zit nu een A12-chip in die sommige dingen 40% kan doen, maar de overall experience zal niet anders zijn. Op zich is dat niet erg, want een S is een update. Toch miste ik wel heel erg veel:
  1. Geen snellader
  2. Geen nieuwe generatie AirPods
  3. Geen AirPods standaard
  4. Nog steeds geen ChargePad voor Watch, phone en AirPods (vorig jaar al aangekondigd!)
  5. Geen USB maar nog steeds Lightning. In 2018!
  6. Geen fysieke dual-sim, terwijl ze dat voor de Chinese markt wél gewoon doen!
  7. Slechts 3 kleuren. Kom op, maak er 10 ofzo.
  8. Geen kleinere iPhone (SE is er nu uit)

  Eigenlijk is de XR het enige echte Apple nieuws. Die XS Max is te groot 😉

   • @turbobrick: Thanks ;-). De lineup voor dit jaar verdedigen heeft totaal geen zin. Daarvoor zijn de verschillen te klein. Persoonlijk vond ik de verschillen met de vorige S modellen veel groter en wel de moeite waard. Sommige TechReviewers blíjven Apple verdedigen, EverythingApplePro had het erover dat de Xs véél meer futureproof was dan de X. Yeah right. Het zijn de zelfde toestellen. We zijn nu op het punt aanbeland dat je in principe 5 jaar met een telefoon kan doen zonder problemen. De chipsets zijn zó krachtig, daar kun je een behoorlijke notebook/laptop mee aansturen.

    Dus in principe is het niet erg alls Apple de iPhone refresh zou uitstellen met een jaartje. Boeiend, ze hebben toch nauwelijks updates uitgevoerd. Dat gezegd hebbende, er waren wel degelijk mogelijkheden om goede updates door te voeren:
    – USB-C aansluiting
    – kleinere notch
    – nog kleinere bezels
    – EarPods standaard
    – 128 GB versie
    – Fysieke dual-sim

    En ga zo maar door. Dan heb je een goede modelupdate. de Xs Max met 512 GB is wel bizar. Dat mega-scherm met gigantische veel geheugen. Dat is eigenlijk gewoon een laptop. Maar volgens mij is ie bijna net zo duur als een McBook 12″ met 512 GB :-D. Kan daar geen belfunctie op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *