PS4 kopen? Tien dingen die je moet weten

PS4
Op 15 november ging de nieuwste Sony-spelcomputer aan de andere kant van de oceaan, maar verrassend genoeg niet in Japan, in de verkoop. Amerikanen stonden dubbeldik in de rij om een exemplaar van de eerste lichting te bemachtigen en eind deze maand zijn wij aan de beurt. Tijd voor een overzicht.

1. Releasedatum in Nederland
Nu men in de VS wordt voorzien van PS4’s begint het bij ons ernstig te jeuken. Daarom nog maar even voor de volledigheid: de Playstation 4 wordt hier vanaf 29 november verkocht, maar de ‘Day One’-editie van de console is in Nederland al volledig uitverkocht. De tweede lading nog niet, die wordt naar verluidt in december nog uitgeleverd.

2. Sony ‘verdient’ er 100 dollar aan
TechInsights heeft de PS4 uit elkaar gehaald en een prijs aan de onderdelen gehangen. De kosten van het Samsung-werkgeheugen, het Macronix-flashgeheugen en de HDD van Western Digitals samen met alle andere onderdelen zouden uitkomen op 296 dollar. De verkoopprijs ligt op 399 dollar, dus de marge is iets meer dan een Meier. Alle overige kosten gaan hier overigens nog wel vanaf, maar de console met verlies verkopen – dit was bij de PS3 het geval – is er niet bij.
PS4 teardown

3. Goedkoper dan de Xbox One
Sony’s spelcomputer kost bij ons 399 euro, tegen 499 euro voor de Xbox One van Microsoft. Laatstgenoemde kampt ook nog eens met een vertraging waardoor hij in Europa pas volgend jaar te krijgen is. Aartsrivaal Microsoft liet zich echter niet kennen en feliciteerde Sony op Facebook netjes met de release.
Xbox doet lief

4. 5 miljoen verkopen binnen nu en maart 2014
Jim Ryan, topman bij Sony Computer Entertainment, is optimistisch over de verkopen. En laten we eerlijk wezen, daar zijn tot dusver alle redenen toe. Sony meldde in augustus al dat ze 1 miljoen orders in de voorverkoop mochten noteren, Ryan voegt daar aan toe dat ze voor maart volgend jaar 5 miljoen stuks over de toonbank zullen laten gaan. Ter vergelijking: van de PlayStation 3 werden er in de eerste 5 maanden 2,9 miljoen verkocht.

5. 20 uur in de rij
De eerste in de rij voor de nachtelijke lancering van de PS4 in New York was Joey Chiu. Na 20 uur wachten kreeg hij hem dan eindelijk. Filmpje!
Joey Chiu

6. Uncharted!
Op datzelfde PlayStation 4-launchevent werd door game-ontwikkelaar Naughty Dog aangekondigd dat er een nieuw Uncharted-spel komt voor de PS4. Voor de PS3 kwamen er uiteindelijk drie spellen in de Uncharted-reeks: Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves en Uncharted 3: Drake’s Deception. Trailer van het vierde deel HIER.

7. De HDMi-uitgang faalt
En dan nu minder fijn nieuws. Op zowel IGN, Reddit als in de teardown van iFixit worden problemen met de HDMi-uitgang aan de achterkant van de PS4 gemeld. Hierdoor wordt er geen videosignaal naar het scherm gestuurd. Een verbogen metalen pinnetje zou de boosdoener zijn, aldus Kotaku, maar Sony-topman Shuhei Yoshida downplayed het verhaal door te zeggen dat het om een kleine batch PS4’s gaat en aan een oplossing wordt gewerkt.

8. Iedereen noemt hem ‘sleek’
BusinessInsider maakte een overzicht van alle reviews waarin vrijwel ieder medium de console omschrijft als… sleek!

9. Je kunt cd’s en MP3’s afspelen
Standaard wordt de functionaliteit nog niet ondersteund, maar Sony-topman Shuhei Yoshida zegt dat er aan een update wordt gewerkt waardoor je er MP3-bestanden en cd’s mee kunt afspelen. Mocht je dat willen. Kwalijker is dat de PS4 geen 3d-blu-rays kan afspelen (reguliere 2d blu-rays is geen probleem), maar ook dat zal later met een patch worden opgelost.

10. De specificaties
Tot slot, de lijst met specificaties die je MOET weten.

 • BD-/DVD-station (alleen lezen): BD x 6 CAV, DVD x 8 CAV
 • AV-uitvoer: HDMI en digitale uitvoer (optisch)
 • CPU: laag verbruik x86-64 AMD “Jaguar”, 8 cores
 • GPU: 1,84 TFLOPS, AMD next-generation Radeon graphics engine
 • Opslagcapaciteit: Harde schijf van 500 GB
 • Invoer: USBx-poort (USB 3.0) x 2
 • Geheugen: GDDR5 8 GB
 • Verbindingsmogelijkheden: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T), IEEE 802.11 b/g/n en Bluetooth 2.1
 • Controller: Dualshock 4

[lg_folder folder=”Sony/PlayStation_4/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

10 reacties

 1. Ik neem Sony alleen het gebrek aan dualband waaifaai en de daarbij horende IEEE 802.11ac ondersteuning kwalijk. Voor de rest ben ik er tevreden mee. Kan niet wachten totdat de pakketbezorger hem hier aan de deur aflevert op vrijdag 29 november.

 2. die prijs opsommingen zijn altijd zo’n bullshit, de onderdelen kosten 296 dollar dus maken ze 100 dollar winst.. Nee ze maken geen zak winst want die 100 dollar zit nog geen transport, BTW, invoerbelasting, retailer marge en distributeursmarge bij in.

  neem voor het gemak 300 euro voor de onderdelen, daar overheen komt invoerbelasting a 6%, 318 euro, BTW, 381 euro, transport 390 euro, marge voor distributeur en dealer, 410 euro.
  En dan hebben we het nog niet eens over R&D kosten gehad, de ontwikkeling was namelijk ook niet gratis. Net als de PS3 word de PS4 gewoon met verlies verkocht, dit word recht getrokken met de verkoop van games en toebehoren. Een vertical stand kost een eurotje of 20 en de productiekosten zijn nog geen 50 cent, extra controllers, laadstations etc zijn ook margevolle producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *