R.I.P. Ray Tomlinson, uitvinder van e-mail

Ray Tomlinson
Ray Tomlinson, die algemeen wordt beschouwd als de uitvinder van electronic mail, is afgelopen weekend op 74-jarige leeftijd overleden.

We moeten een heel eind terug in de tijd voor de geboorte van e-mail, tot ver voordat een van ons (of je ouders) voor het eerst het internet opgingen. In 1971 bedacht Ray Tomlinson een manier om afbeeldingen (minder indrukwekkende plaatjes dan je tegenwoordig op internet tegenkomt) uit te wisselen tussen twee verschillende computers via het zogenaamde ARPANET-protocol, des tijds gloednieuw. Om onderscheid te maken tussen de gebruikersnaam en de host koos hij een symbool op het toetsenbord dat verder zelden tot nooit werd gebruikt: het apenstaartje of ‘at’-teken.

In die tijd waren computers gigantische mainframes die hele ruimtes in beslag namen. Tomlinson vertelde zelf wel eens dat de computers die hij gebruikte tussen de twee- en driehonderdduizend dollar kosten, ‘1970 dollars’. Het zou nog decennia duren voordat e-mail van een grappig trucje zou uitgroeien tot een onmisbaar hulpmiddel.

Als erkenning voor zijn bijdragen werd Thomson opgenomen in de Internet Hall of Fame.

Gmail Tweet

[gv data=”kJp0NHkBIAY”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *