Het gaat slecht met de Windows Phone

Lumia 930
Even leek het alsof Android en iOS er een serieuze concurrent, of dan toch ten minste een acceptabel alternatief, hadden bij gekregen. Maar terwijl de Xbox wel een plek wist te veroveren naast de Nintendo en Playstation heeft de Windows Phone beduidend minder succes.

Want waar Apple’s kwartaalcijfers een lichtelijk teleurstellende iPhone-verkoop lieten zien, daar zijn de cijfers van de Lumia een regelrechte ramp. Slechts 4,5 miljoen exemplaren, werden er de laatste drie maanden verkocht. Klinkt niet verkeerd, tot je hoort dat het er een jaar geleden rond dezelfde tijd nog 10,5 miljoen waren – een daling van 57%.

Gaan we de Windows-toestellen vergelijken met iOS en Android, dan wordt het echt pijnlijk: Nokia en Microsoft verscheepten een gecombineerd aantal van 110 miljoen toestellen, tegenover 4,5 miljard iOS- en Android-toestellen (toegegeven, een heel eerlijke vergelijking is dat niet). Van de 400 miljoen smartphones die volgens marktonderzoeksbureau IDC de afgelopen drie maanden werden verkocht was 1,1% een Lumia.

Lumia verkoop

De cijfers zijn, helaas, duidelijk: een zeer beperkt marktaandeel en sterk teruglopende verkoop. Natuurlijk betekent dit niet dat een smartphone met een Windows-besturingssysteem geen kans heeft, maar onder de huidige omstandigheden is het niet erg waarschijnlijk dat er een glorieuze comeback in zit. Rust zacht, Windows-phone.

11 reacties

  1. Ik denk dat het wel meevalt. Er zullen vast met mij nog een aantal zijn die wachten tot Microsoft de Surface Phone uitbrengt. Op het moment dat er x86-64 gebaseerde chips (AMD Zen 🙂 Yo! ) gebruikt worden i.p.v. ARM heeft Continuum kans van slagen. Want je desktop ervaring beperken tot Microsoft Office en een browser met een blauwe “e” als logo heeft geen kans van slagen imho. En dat mag ik zeggen want ik ben helaas een bezitter van de (eerste generatie) Surface RT.

  2. Wat een misselijke clickbaittitel weer. De titel suggereert dat Microsoft besloten heeft om de stekker uit WP te trekken, maar dat is dus helemaal niet het geval. Door dit soort clickbaitonzin begint het AB-netwerk steeds minder aantrekkelijk voor mij te woorden, zeker omdat er al zoveel kwalitatief betere alternatieven zijn (bijv. Tweakers).

  3. Sinds een ruim jaar fan van de Windows Phone, voor mij geen IOS, of Android meer, daar heb ik het wel mee gehad. Als Microsoft het klaarspeelt, om er met andere chips, de x86/x64 garnituur te serveren, is dat alleen maar een vooruitgang en een nog aantrekkelijker argument, om voor altijd aan Windows Phone, of Surface Phone te blijven hangen. Ik kijk er erg naar uit.

    Voor hen die Apparata niet begrijpen, het is, net als Autoblog.nl, een blog en geen nieuwssite! Dat zij toevallig nieuwtjes brengen is meegenomen, maar geen eerst verantwoordelijkheid, alleen lezen wat je interessant lijkt en over de rest zwijgen, graag!
    Overigens is commentaar prima, maar stuur hen even een persoonlijke mail, dan blijft de site verschoont van u geklaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *