Rechter: Nederlandse thuiskopieheffing is veel te hoog

Auteur: , 1 Reactie
Stichting de Thuiskopie vs Acer

Stichting de Thuiskopie heeft vandaag een gevoelige nederlaag geleden in een kort geding dat ze zelf hadden aangespannen tegen computerfabrikant Acer. De rechtbank heeft namelijk bepaald dat Acer nog slechts 50 procent van de vastgestelde thuiskopieheffing hoeft te betalen. In principe zou deze uitspraak ook moeten gelden voor andere fabrikanten.

De rechter ging mee in de gedachtegang van Acer dat de heffing alleen mag gelden voor visuele werken uit landen die zijn aangesloten bij het Verdrag van Rome. Landen als Amerika en India zijn daar bijvoorbeeld niet bij aangesloten en daarom hoeft er over materiaal uit Hollywood en Bollywood geen heffing te zijn, want die makers krijgen toch geen geld van Stichting de Thuiskopie.

In principe zou deze uitspraak van de rechter ook moeten gelden voor andere fabrikanten en winkels, maar daar is geen expliciet uitspraak over gedaan. Een ander probleem dat nog speelt rondom de thuiskopieheffing is dat er mogelijk jarenlang onterecht geld geïnd is voor zakelijk gebruik.

Stichting de Thuiskopie was nog niet bereikbaar voor commentaar, maar ze zullen ongetwijfeld in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak. (via: webwereld.nl)1 reactie

Mag ik ook ff mijn geld terug verdikkie!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).