Regisseur Christopher Nolan uit harde kritiek op Netflix

Regisseur Christopher Nolan uit harde kritiek op Netflix
De bekende regisseur is geen fan van de streamingdienst.

Christopher Nolan ken je van films als The Dark Knight, Inception, Interstellar en, wat recenter, Dunkirk. De regisseur brengt zijn films met liefde naar het witte doek. Dat de beste man kritiek heeft op Netflix, een grote concurrent van de ‘ouderwetse’ bioscoop, is dus geen wonder.

Volgens Nolan heeft Netflix een hetze tegen de huidige filmindustrie. Hij zegt geen fan te zijn van de strategie van de Amerikaanse streamingdienst. Netflix brengt eigen releases het liefst exclusief naar de dienst en niet naar de bioscoop. En als de films naar de bioscoop komen, dan is het vaak in geselecteerde bioscopen in geselecteerde landen, aldus Nolan tegenover IndieWire.

Ondanks de felle kritiek van Nolan kan de regisseur niet ontkennen dat Netflix goede zaken doet. De dienst is actief in 190 landen en heeft meer dan 100 miljoen abonnees. Een indrukwekkende prestatie. Toch ben ik het met Nolan eens als het gaat om zijn bioscoop-gedachte. Sommige films wil je gewoon in de bios zien. Niet alleen omdat het scherm groter is, maar het witte doek ademt een sfeer dat je thuis niet kan recreëren. Zijn nieuwe film Dunkirk draait sinds deze week in de bioscoop.

4 reacties

 1. Ik heb anders een hekel aan de bios, vooral als het gaat om grote titels zoals deze. Zalen zitten de eerste week bomvol, dus je eigen plek uitzoeken is er niet bij tenzij je 3 weken vooraf een kaartje reserveert (spontaan een avondje bios gaat niet). Films draaien op de meest absurde tijden, en vaak wordt 3D je door de strot geduwd. Met een beetje pech zit er een luidruchtig groepje personen non stop te tinderen en chips in hun strot te duwen. Pauzes kun je niet zelf bepalen, en als je wat te eten/drinken wil moet je eerst langs de bank om een lening af te sluiten. Daarnaast moet je vaak nog ergens naar een stad rijden/parkeren, en 2 uurtjes film is niet bepaald een avondvullende activiteit.

  Nee, ik ben blij met m’n eigen ’thuisbioscoop’ en netflix abbo, aangevuld met af en toe wat torrentjes van de piratenbaai.

  • @towi1989: Ben het op een aantal punten met je eens. Snacks en drinken van tevoren bij een supermarkt halen scheelt trouwens al een paar euro. Over tijden: inderdaad heel vervelend. De eerste periode zitten de zalen bomvol, vervolgens komen er weer nieuwe titels en gaat zo’n titel van de primetime af. Dan begint ‘ie om 23:10 of om 18:15 om maar iets te noemen. Precies van die tijden waar je niets mee kunt.

   • @RubenPriest: Voor zover ik weet worden tassen (serieus) gecontroleerd in onze lokale bioscoop ivm verbod eigen consumptie. Trouwens, deze Bios (pathe) doet niet aan pauzes (!) Voor de rest ben ik het met @towi1989: eens. Tel daarbij op dat een 50 inch+ tegenwoordig vrij ‘normaal’ is in de gemiddelde woning, kwak er een aardig 5.1 setje bij en je bent de koninck.

    Heb zelf een decent home-cinema setje, voor mij is de bios niet aantrekkelijk meer, op het feit dat nieuwe films daarin draaien en dus nog (soms lang) niet uit zijn op blu-ray. Dat is de enige nadeel die ik kan bedenken, niet mee kunnen praten in de kroeg over een nieuwe film. ( en men dus ook de hele avond op moeten wijzen ivm spoiler alert 😛 )

    OT: Wel gedurfd van Nolan, misschien ontkomt hij er over pak ‘m beet 5 jaar niet aan om ook in zee te gaan met een streamdienst. Niet dat de diensten niet voor hem in de rij zullen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *