Rusland slaat online persoonsgegevens voortaan zelf wel op

Russische persoonsgegevens
Het Russische parlement heeft een nieuwe wet ingevoerd die ervoor zorgt dat alle online persoonlijksgegevens van de Russische bevolking binnen de landsgrenzen moeten worden opgeslagen.

Volgens de parlementsleden is deze maatregel noodzakelijk om mogelijk afluisterpraktijken van andere landen (waaronder de VS) tegen te gaan. Tot nu toe worden veel online details van mensen opgeslagen in Amerika. Een nobel streven dus, al betekent dit natuurlijk ook dat het voor de overheid een stuk gemakkelijker wordt om de bevolking in de gaten te houden. Er wordt gedacht dat de vele afluisterschandalen van de VS een belangrijke rol hebben gespeeld wat betreft het doorvoeren van de wet. De onthullingen van Edward Snowden zouden hier doorslaggevend bij geweest zijn. Eerder werd al bekend dat een deel van het parlement dit nieuwe voorstel wel zag zitten, vandaag is de wet ook daadwerkelijk doorgevoerd.

Op zoek naar een datacentrum
Voor veel internetbedrijven betekent dit dat ze een speciaal datacentrum in Rusland moeten openen, omdat ze anders riskeren om geblokkeerd te worden als de wet in 2016 wordt ingevoerd. Bekende sites als Twitter bezitten op dit moment geen Russisch datacentrum, dus zij hebben nog anderhalf jaar de tijd om in Rusland iets op te zetten.

De nieuwe wet is het zoveelste nieuws in een lijst met maatregelen die de Russische overheid neemt om het online gedrag van de bevolking aan banden te leggen. Zo moeten bekende bloggers (met meer dan drieduizend lezers) zich tegenwoordig registreren bij de overheid, en werden eerder dit jaar kritische websites over de Russische acties in Oekraïne offline gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *