Russische overheid wapent zich met typemachines

Rikktetiketikke*ping*
Elke overheid moet manieren hebben om hun topgeheimen ergens op te schrijven. Tegenwoordig lijkt het daarentegen zo alsof elk computersysteem makkelijk open te breken is, en dus zijn je geheimen helemaal niet zo geheim meer. De oplossing volgens Rusland? Denk simpel.

Als je ziet hoe tot hoe veel de Amerikaanse overheid deze dagen toegang toe heeft, lijkt het wel alsof informatie helemaal nergens veilig is. Maar wat nou als je het helemaal niet online zet? Sterker nog, wat nou als je er voor zorgt dat het helemaal nooit digitaal wordt? Er valt immers weinig te hacken aan een brandkast vol met papier.

Precies die denkwijze past de Russische overheid toe. Deze heeft een paar weken geleden een verzoek ingediend om voor 486.540 roebel (zo’n 11.500 euro) 20 typemachines te kopen. Ja, typemachines. Die dinosaurussen die al enkele decennia uitgestorven zijn in elk kantoor. Het spreekt wel voor onze vrienden uit het Oosten dat hun overheid zich nu tegen lekken wapent met techniek die voor het laatst in de Koude Oorlog relevant was.

Hun keuze, voor de typemachinefetishisten (ook een woord wat je niet vaak gebruikt) onder ons, is de Duitse Triumph-Adler Twen 180. Overigens, als het Kremlin omgerekend 575 euro per machine betaald, en een korte internetzoektocht ze al voor 179 euro geeft, zit er iemand grof geld te verdienen tussen daar en het Rode Plein.

De typemachines worden voorzien van hun eigen handtekening in het document, zodat bij eventuele lekken (lees: de deur van de kast zat niet op slot) meteen achterhaald kan worden uit welk apparaat deze informatie komt en welke Kameraad dus een paar stokslagen moet krijgen een heel vervelend en plotseling ongeluk kijgt.

Nog geen reacties

  1. het zelfde idee als de amerikanen die duizenden euro’s hadden gestoken in het ontwikkelen van een balpen die in de ruimte werkte. De russen namen een potlood mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *