Samsung blundert hard met GalaxyPlay Link gameservice

Handig?
Kan Samsung wel concurreren met Apple Arcade, Google Stadia of Steam Link?

Niet geheel toevallig brengt Samsung vandaag de beta van hun GalaxyPlay Link uit voor de Galaxy Note 10-serie, nadat Apple gisteren hun line-up voor Apple Arcade bekendmaakte en Google een aantal maanden terug met Stadia kwam. De drie gigantische tech-bedrijven richten zich allemaal op een iets andere doch overlappende markt, maar het lijkt erop alsof Samsung aan het kortste eind gaat trekken.

Samsung’s GalaxyPlay Link is een streamingservice waarbij je Windows 10 PC een game afspeelt en streamt naar je Samsung-smartphone. Op deze manier kun je los van je desktop een spelletje spelen. Mogelijk is een ander voordeel dat je geen games speciaal hoeft te kopen, maar dat je spellen die je al in bezit hebt kunt streamen naar je smartphone. De service is tot slot ook nog eens gratis, wat de toewijding aan een van de drie genoemde gamestreamingdiensten misschien wat minder heftig maakt.

Maar voor zover ik zie is de technologie compleet nutteloos. Steam deed het eerder al beter door hetzelfde concept te gebruiken, maar dan met een stream naar je TV. Zo kun je met Steam Link games afspelen op je TV, zodat je op de bank je PC-game samen met anderen kunt spelen. Leg dat naast Apple Arcade, dat specifiek games voor Apple-apparaten op het platform plaatst, die je voor een vast bedrag per maand onbeperkt mag spelen. Ook wel handig.

Neem ook even Google Stadia. Ja, je moet games apart kopen (naast een gratis of betaald abonnement, afhankelijk van je voorkeuren), maar je kunt ze vervolgens zonder eigen PC of gaming laptop streamen naar zo’n beetje ieder apparaat met een scherm. Het voordeel is dus dat je zelf geen game PC nodig hebt. En ja, als je een monsterbak van €4499 op je bureau hebt staan, waarom zou je dan in godsnaam op een kleiner schermpje zonder muis en toetsenbord willen gaan spelen?

[gv data=”HKE25h9QK1Y”][/gv]

Okay, als ik heel diep graaf zou ik me kunnen voorstellen dat je misschien nog snel een potje wilt afmaken, maar je toch echt moet vertrekken. Je kunt dan in de trein in principe verder spelen op je PC, zonder er daadwerkelijk achter te zitten. Maar ja, als je tegen PC-gamers speelt terwijl jij met een smartphone (eventueel met controller-module) in je handen zit, dan kun je eigenlijk net zo goed de game verlaten.

Vooralsnog is de GalaxyPlay Link alleen voor Note 10-smartphones beschikbaar in Zuid-Korea en de V.S. Hoelang de beta loopt is nog niet bekend, maar op ten duur zouden meer landen en meer toestellen toegang moeten krijgen tot de – in mijn ogen – compleet nutteloze service.

Screen @Samsung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *