Samsung Galaxy S4 doet zich beter voor dan hij is?

Samsung Galaxy S4 doet zich beter voor dan hij is?
Zeg, Samsung, zitten we daar in Korea een beetje de benchmarkresultaten op te poetsen?

Benchmarks, voor reviewers een belangrijk stuk gereedschap om prestaties van telefoons te meten en onderling te vergelijken. Dit kan makkelijk met GLBenchmark, BenchmarkPi en Quadrant, om maar een paar voorbeelden te noemen. Tenminste, als fabrikanten als Samsung geen capriolen uithalen om in dergelijke CPU-tests beter te scoren dan bij normaal gebruik, en zo vergelijkingsresultaten te vertroebelen.

AnandTech ontdekte namelijk dat Samsung bij de Galaxy S4 een speciale booster heeft ingebouwd voor Benchmark-tools. Dankzij een script in de rom van de Galaxy S4 zou de kloksnelheid van de GPU (videokaart) tijdelijk worden verhoogd naar 533MHz als er een benchmark-app wordt geopend. Bij regulier gebruik ligt de snelheid 480MHz. Ergo, iedere review met benchmarkresultaten kan bij het oud vuil.

Niet zo snel, zegt Samsung op haar blog, want andere applicaties (camera, browser, videospeler) hebben ook profijt van de boost. Dus er is niets aan de hand en of we allemaal even willen doorlopen. Yeah, sure, alleen jammer dat het stukje code “+/sys/class/thermal/thermal_zone0/boost_mode” er duidelijk op wijst dat het bedoelt is om geactiveerd te worden als er gebenchmarkt wordt.

Voor de die hard CPU-nerds: het complete verslag over de benchmark-boosters staat HIER.

Nog geen reacties

   • @Erwin: Hangt er vanaf hoe je ernaar kijkt. Hij kan sneller dan dat hij bij normaal gebruik doet. Uiteraard om de accu te sparen, maar het potentieel wordt dus niet benut, waardoor de S4 zich in technische zin minder voordoet dan ‘ie is.

     • @dennis: Hij klokt zich tijdelijk over, dus werkt normaal op 100% en dan tijdens een test even stiekem op 110%.

      Niet normaal op 90% en tijdens de test op 100%.

      Zal er wel mee te maken hebben dat de gpu niet continu 533mhz aan zou kunnen oid.

     • @Donstil: Ik had niet de intentie om hierover een hele serieuze discussie af te trappen (zie de smily achter mijn eerste reactie), maar nu we toch bezig zijn…

      Ik schat in dat de S4 het ook prima aan zou kunnen om een langere tijd op een iets hogere kloksnelheid te draaien dan dat ‘ie standaard doet. Er wordt echter altijd gezocht naar een balans tussen accuduur en prestaties.

     • @Yeelen: Daarom heb ik het ook niet over enorme verhogingen, maar over een iets hogere kloksnelheid. Maar wat je zegt klopt, dan zal ‘ie inderdaad iets warmer worden.

     • @dennis: 530mhz t.o.v. 480mhz is toch meer dan 10%.
      Kan me niet voorstellen dat de chip het kan en Samsung mobile dan expres de chip onderklokt, dat de chip het tijdelijk kan kan ik me echter wel weer goed voorstellen.

      Hardware heeft natuurlijk altijd een marge ingebouwd ivm energie verbruik, warmte enz.

     • @Donstil: Natuurlijk kan dat wel, vroeger mijn AMD 1700 mhz dik 25 % overclockt.

      bij deze overboost word de telefoon tijdelijk even wat warmer maar dat merk je niet snel omdat je al verwacht dat de telefoon warmer word tijdens een benchmark.

     • @Laue: Vergelijk jij anders even een Appel met een Peer. Natuurlijk kan het in theorie wel met een normale CPU. Het kan ook met een CPU uit een mobieltje, wordt op XDA best veel gedaan trouwens. Heeft alleen wel als nadeel dat de accu mogelijk eerder leeg gaat en meer van dat soort fratsen, vandaar dat Samsung er waarschijnlijk niet standaard voor kiest.

 1. Zou me niks verbazen en ook niks uitmaken eigenlijk. Je koopt tenslotte een mobiel niet alleen om zijn snelheid (op papier). Bij zuinigheidstesten van auto’s is het niet veel anders qua “manipulatie” maar daar is het al een stuk erger aangezien de verbruik cijfers je wel over de streep kunnen strekken om een bepaald model/merk te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *