Samsung vernieuwt SSDs: 950 Pro

Nieuw
Omdat Samsung een SSD Summit hield in Seoul, was het natuurlijk ook tijd om meteen met wat nieuw speelgoed te komen. De 950 Pro serie is er voor workstation en laptops en is sneller omdat ze niet met sata werken.

Deze keer toonden de Zuid-Koreanen niet de grootste en de snelste SSD, maar gewoon bruikbare SSDs voor gewone mensen. De nieuwe lijn van solid state harde schijven van Samsung heeft twee formaten: 256 GB en 512 GB. Later volgt er nog een 1 TB variant. Dankzij de M.2 formfactor kun je deze schijven in laptops zetten en zijn ze ook geschikt voor nieuwere moederborden.

Ze werken niet via het sata, maar maken gebruik van het NVMe protocol. Dat betekent dat ze sneller zouden moeten kunnen werken. De lees en schrijfscores zijn met 2.500 MB en 1.500 MB dan ook respectievelijk 4,5 keer en 2,8 keer verhoogd. Volgens Samsungs eigen benchmarks naar 300.000 iops en 110.000 iops.

Samsung gebruikt 32 laags V-NAND chips met een capaciteit van 128 GB om de drives mee op te bouwen. De drivers zijn geschikt voor Windows 7, 8 en 10.1 en de Windows Server en Linux versies komen er zo snel mogelijk aan.

Sterk zijn de drives ook, je kunt ze behoorlijk hard laten vallen: 1.500G/0,5 seconde. Schudden kan ook, tot 20G. Daarom geeft Samsung ook vijf jaar garantie op de apparaten.

Eén reactie

  1. Het zijn SSD’s met een M.2 aansluiting die werken via het NVMe protocol waar SATA ssd’s en HDD’s werken via AHCI.

    Wat wel belangrijk is om op te letten is dat de aansluiting in de laptop of op het moederbord snel genoeg is. M.2 aansluitingen zijn er in verschillende smaken. Veel nieuwe moederborden hebben een 4x PCI-E 3.0 aansluiting, maar om kosten te besparen willen sommige fabrikanten nog wel eens een 2x of een PCI-E 2.0 aansluiting gebruiken. Het verschil valt aan de buitenkant niet te zien. Ook zijn er fabrikanten die adverteren met 2 M.2 aanslutingen op een moederbord, maar als je ze beide gebruikt gaat een van de 2 terug naar de veel langzamere SATA 600 snelheid. (MSI is hier een voorbeeld van met een aantal nieuwe moederborden, gemene truc, je heb dan dus maar 1 snelle aansluiting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *