Samsung-werknemer vernietigt bewijs door het op te eten

Samsung-werknemer vernietigt bewijs door het op te eten

Samsung-werknemer vernietigt bewijs door het op te eten

Om bewijsmateriaal te vernietigen moet je soms drastische maatregelen nemen. Maar om het nou op te eten dat gaat zelfs mij een beetje te ver.

Maar dat is precies wat er is gebeurd in maart 2011. Toen medewerkers van de mededingingsautoriteit in Korea een bezoek brachten aan een kantoor van Samsung in Suwon. Zij waren daar om mogelijke bewijzen te vinden voor kartelvorming, waarbij Samsung de prijzen van mobiele telefoons samen met providers kunstmatig hoog hield.

Toen onderzoekers het gebouw wilden betreden werden ze door beveiligingsbeambten tegengehouden. De politie werd er zelfs bijgehaald en het duurde ruim een half uur voordat de medewerkers van de mededingingsautoriteit het gebouw in mochten.

Omdat ze het niet helemaal vertrouwden hebben ze de video’s van de bewakingscamera’s in beslag genomen. Hierop zagen ze dat Samsung-medewerkers documenten aan het vernietigen waren en computers omruilden voor ongebruikte exemplaren. Het schokkendste wat ze zagen: een medewerker van Samsung die documenten op at om zo het bewijs te vernietigen.

Een jaar later werd Samsung veroordeeld voor het dwarsbomen van een federaal onderzoek. Dit is maar één van de vele zaken die in het verleden zijn gebeurd en die in een interview van Vanity Fair (leestip!) met betrokkenen naar buiten zijn gekomen.

In de interviews wordt duidelijk dat Samsung geen moeite heeft om patenten te schenden. Advocaten van Samsung zelf leggen de tactiek uit: ze zullen elke patentclaim aanvechten, zoals nu ook het geval is met Apple, en zelf een tegenclaim indienen. Deze rechtszaken gaan net zo lang door totdat een product verboden wordt, waarna ze een schikkingsvoorstel doen.

Het lijkt er dan ook dat Samsung een oneindig budget heeft. Zo is Samsung in het verleden al vaker op vingers getikt voor prijsafspraken en heeft daar vele miljoenen aan boetes voor moeten betalen. Uiteindelijk gaat het er blijkbaar om wie de langste adem heeft. Het is alleen jammer dat zulke hoge bedragen alleen maar aan rechtszaken worden besteed in plaats van aan nieuwe technieken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *