Samsung zet (niet graag) in op milieuvriendelijk materiaal

Samsung maakt milieuvriendelijke verpakkingen
Samsung staat al lang onder druk en nu gaan ze overstag.

Samsung past hun milieubeleid aan om zo minder schade aan het milieu toe te brengen. Door bijvoorbeeld hun verpakkingsmateriaal dusdanig aan te passen, worden slechte plastics vervangen met duurzamere varianten. Voordat je het Zuid-Koreaanse merk prijst voor hun coulante beleid, moet je daarentegen wel weten dat het niet per se van harte is.

In een blogpost maakt Samsung hun nieuwe beleid bekend. Vanaf de eerste helft van dit jaar wordt zogenoemd bioplastic gebruikt voor verpakkingen van smartphones, tablets en andere (huishoudelijke) apparaten. Dit plastic is weer gemaakt van gerecycled plastic en papier. Het gebruikte papier is uiteraard ook gerecycled. De transitie naar duurzame verpakkingen moet rond 2020 helemaal voltooid zijn.

De Zuid-Koreanen doen het daarentegen niet van harte; het zal ze ongetwijfeld een hoop extra geld kosten om duurdere materialen te gebruiken, om nog maar te zwijgen over de aanpassingen in de productielijnen. Het bedrijf staat al een tijd onder druk omdat het zich tot dusver afzijdig hield in de verantwoordingscampagne van de tech-industrie. Er werden zelfs ooit een protest door Greenpeace georganiseerd tijdens een Samsung-presentatie.

Wat de beweegredenen dan ook zijn, Samsung is gemakkelijk een van de grootste elektronicabedrijven ter wereld en minder schadelijke verpakkingen zouden een relatief grote impact op het grote geheel hebben. Om Samsung een beetje credit te geven, hebben ze ook een product aangepast om minder milieubelastend te zijn. Hun opladers werden voorheen altijd gecoat met een glanzende plastic coating. Voortaan worden de laders matte gehouden om zo nog meer gebruik van plastic te voorkomen.

Ondertussen maakt Samsung zich op voor wat misschien wel de belangrijkste maand van het jaar zal worden. Zo komt het miljardenbedrijf met een van de eerste opvouwbare smartphones ooit. Tegelijkertijd onthullen ze volgende maand ook hun nieuwe Galaxy-serie. De drie modellen zijn al ruimschoots van tevoren uitgelekt en we weten bijvoorbeeld al wat ze gaan kosten, hoe ze crypto-liefhebbers gaan helpen en wat voor interessante oplaad-feature gaat worden geïntroduceerd.

Nog geen reacties

  • @jantje_555 (en anderen): ik vind dat hele Android-bashen-argument zo waardeloos… helemaal bij dit artikel, er wordt weinig echt negatiefs gezegd over Samsung, de ondertoon is zelfs positief: ze denken aan het milieu.

   Ik weet toevallig uit eerdere conversaties dat @yannickspinner zelf helemaal geen doorwinterd Apple-fanboy is, noch een iPhone bezit. Aan de andere kant van het spectrum zitten hier schrijvers die juist ook geen fan zijn van Apple, en ook mensen die er wel fan van zijn. Ik vind het maar raar gedrag in de smartphonewereld (geldt voor hier, maar ook andere sites) dat het moment dat jij iets niet helemaal positiefs probeert te zeggen over Android, mensen je gelijk bestempelen als een fascistische aanhanger van Apple. Maar wel klagen over kinderachtig gedrag? Hmm.

   P.s. ik ben zelf Apple-gebruiker omdat Android naar mijn persoonlijke mening een ruksysteem is. Dat betekent dat ik niet altijd overwegend positief ben naar de nieuwste vlaggenschepen (waarbij de prijzen overigens ook compleet uit de hand lopen, maar goed, dat is een andere discussie), maar ik kan de techniek waarderen en als je die koopt, prima, moet je vooral doen, mij hoor je er niet over.

   Ik weet niet wat Apple precies doet om zo controversieel te zijn, maar ik snap ook niet dat het een probleem is. Als je hun producten niet aan staat, koop ze dan niet? Net zoals met alles is de telefoon die je koopt een keuze, en als er iets is wat onbeperkt moet zijn is het keuzevrijheid. Mensen afzeiken vanwege de telefoon die ze kopen, DAT is pas kinderachtig.

   Zo, dat wilde ik even kwijt.

   • Dank je! Als journalist heb ik de taak om alle merken te belichten zolang dat feitelijk juist is. Dat doe ik dan ook met Apple, Samsung en elk ander merk dat iets tofs of verkeerds doet. Me elke keer moeten verdedigen tegen Apple- en Android-liefhebbers/haters begint me daarbij een beetje te vervelen. Tof dat je de futiliteit van die argumenten herkent 😉

    @jantje_555 ‘Ze’ is hier niet van toepassing. Ik heb in dit geval volgens jou geen deftig woord over Samsung te zeggen maar sommige collega’s vinden het merk net zo tof als jij. Beoordeel vooral mij op mijn ‘fouten’ en niet heel Apparata.

    @nomennescio Dit sektelid heeft zojuist dit bericht en deze update geschreven over Apple. Word ik nou uit de sekte gegooid?

 1. Nou met die marges bij een 1000+ euro kostende toestel doen ze vast niet moeilijk bij een verpakking die ineens een paar cent duurder is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *