Zo kijken fietsers eindelijk wat beter uit?

Auteur: , 24 Reacties
https://static.apparata.nl/images/2016/safe2bike.jpg

Deze fietsbel waarschuwt je bij een gevaarlijk kruising Een slimme fietsbel die trilt, geluid maakt of licht geeft wanneer je op de fiets een gevaarlijk kruispunt nadert. Toekomstmuziek?

Nee hoor, het Bosche bedrijf Quinso ontwikkelde het samen met SAP en verzekeringsmaatschappij Interpolis. De slimme fietsbel is gekoppeld aan een app. Deze app Safe2bike kan op basis van gps precies aangeven wanneer de fietser een gevaarlijk punt in het verkeer nadert.

Vandaag zijn leerlingen het Pierson college en het Rodenborch college in Den Bosch de app en de bel aan het testen. Op deze manier kunnen de leerlingen proefondervindelijk ervaren of de oplossing bijdraagt aan een grotere veiligheid. Op korte termijn volgen ook andere middelbare scholen uit enkele grotere Nederlandse steden. De app zou hard nodig zijn, per jaar komen in Nederland zo’n 200 fietsers om door ongelukken. Meer dan 60.000 fietsers raken zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Zo werkt het: voordat je op de fiets stapt, kijk je op je telefoon op de Safe2Bike-app. Daar kies je de route die je gaat fietsen. Op de route zie je rode cirkels, die staan voor gevaarlijke zones. Zo is van te voren te zien welke gebieden gevaarlijk zijn. Maar het is niet perse nodig de app te gebruiken. De slimme fietsbel geeft ook zonder de app aan wanneer er een gevaarlijke hotspot nadert. Het apparaat gaat ongeveer 20 euro kosten.

Ps: Hannes jij ook altijd zo met je fietsslot? Met dit slot is dat echt verleden tijd. En dit is trouwens de ultieme gadget voor jouw tweewieler.

Nu is bellen of appen op de fiets nog niet strafbaar. Of dat zo blijft, is maar zeer de vraag.24 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Fietsblog.nl; even de jonkies hier een onderwerp geven binnen hun eigen belevingswereld! Mooi dat sociale werk van AB!
@vonklausenburg: ach… als dit er voor zorgt dat fietsers eens fatsoenlijk licht op hun fiets hebben ben mag het van mij alle aandacht krijgen die ze maar kunnen krijgen.
Is deze fietsbel ook zo slim dat deze verhindert dat de fietser gaat pokemonnen, faceboeken of whatsappen?
Want anders geldt de regel, de gevaarlijke zone is altijd daar waar de fietsende puber is.
Staat helaas niet in het artikel, maar de bedenker hiervan is Johan Ringeling. What’s in a name
95% is te lui om het lichtje aan te klikken/dynamo te klikken, laat staan ‘die klote app helemaal openen’ voordat je je fiets pakt, of dat ding aan te klikken/batterij te vervangen
@lekkaah: Onzin. slechts 50%. De wereld ziet er opeens een stuk beter uit of niet? http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/114008/Bijna-helft-van-de-jongeren-fietst-zonder-licht
@pomoek: hier in regio botlek, is t 99%. Je bent veel cooler als je tegendraads je licht uit laat. Met lampje aan ben je een nerd. (Zo komt t hier over)
Wat eventueel ook een optie zou kunnen zijn is dat je gewoon uit je doppen kijkt als je aan het fietsen bent… Het is maar een idee hoor..
@autoriteit: Een nog beter idee is als automobilisten uit hun doppen kijken en geen fietsers aanrijden. Het is maar een mening.
@pomoek: als de fietser nou is keer de verlichting aanzet !
@pomoek: uiteraard moet iedereen die aan het verkeer deelneemt uit zijn doppen kijken, ja dus ook automobilisten. Maar daar ging het nu niet over toch? Het artikel ging over een slimme fietsbel die fietsers zou moeten waarschuwen voor gevaarlijke kruispunten. Lijkt me dus overbodig, als je als fietser gewoon goed oplet.
@autoriteit: Je hebt gelijk, het gaat hier over fietsers. Aan de andere kant, alles wat fietsen voor kinderen veiliger maakt juich ik toe.
@pomoek: ja heb je natuurlijk ook gelijk in.
Ik heb ook een app, “natuurlijke selectie”. Kost niks, en overal beschikbaar.
Is daar niet al wat voor? Common sense..
Ik denk dat veel fietsers beter een les anticiperen en gevaarherkenning kunnen nemen ipv blind te varen op allerlei hulpmiddelen.
Beter een fiets uitvinden die vanzelfs remt.
Het grote gevaar van fietsen zijn de auto’s op de weg.
De meeste mensen bellen en appen nog net zo lief in de auto als thuis en fietspaden die ze kruisen, daar fietst geen gevaar voor hun op. Dus daar hoeven zij niet op te letten.
Blijf de schuld maar alleen aan de fietsers geven! Automobilisten zijn heilig. En vooral in de meerderheid. Dus zo krijg jij je gelijk wel.
Ha pffft, ik blijf gewoon lekker 35 kilometer per uur gemiddeld naar school racen. Fk alles om me heen (behalve autos, oude mensen en kinderen natuurlijk)!!
@banaan7: macho
@caferacer: zekers
Fietst iedereen tegenwoordig met de ogen dan dicht ofzo?
Zo’n app kan er ook voor zorgen dat je nog luier wordt in het verkeer…
“Waarom zou ik opletten, mijn app waarschuwt me wel”.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).