Zo kijken fietsers eindelijk wat beter uit?

Deze fietsbel waarschuwt je bij een gevaarlijk kruising
Een slimme fietsbel die trilt, geluid maakt of licht geeft wanneer je op de fiets een gevaarlijk kruispunt nadert. Toekomstmuziek?

Nee hoor, het Bosche bedrijf Quinso ontwikkelde het samen met SAP en verzekeringsmaatschappij Interpolis. De slimme fietsbel is gekoppeld aan een app. Deze app Safe2bike kan op basis van gps precies aangeven wanneer de fietser een gevaarlijk punt in het verkeer nadert.

Vandaag zijn leerlingen het Pierson college en het Rodenborch college in Den Bosch de app en de bel aan het testen. Op deze manier kunnen de leerlingen proefondervindelijk ervaren of de oplossing bijdraagt aan een grotere veiligheid. Op korte termijn volgen ook andere middelbare scholen uit enkele grotere Nederlandse steden. De app zou hard nodig zijn, per jaar komen in Nederland zo’n 200 fietsers om door ongelukken. Meer dan 60.000 fietsers raken zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Zo werkt het: voordat je op de fiets stapt, kijk je op je telefoon op de Safe2Bike-app. Daar kies je de route die je gaat fietsen. Op de route zie je rode cirkels, die staan voor gevaarlijke zones. Zo is van te voren te zien welke gebieden gevaarlijk zijn. Maar het is niet perse nodig de app te gebruiken. De slimme fietsbel geeft ook zonder de app aan wanneer er een gevaarlijke hotspot nadert. Het apparaat gaat ongeveer 20 euro kosten.

Ps: Hannes jij ook altijd zo met je fietsslot? Met dit slot is dat echt verleden tijd. En dit is trouwens de ultieme gadget voor jouw tweewieler.

Nu is bellen of appen op de fiets nog niet strafbaar. Of dat zo blijft, is maar zeer de vraag.

24 reacties

 1. Is deze fietsbel ook zo slim dat deze verhindert dat de fietser gaat pokemonnen, faceboeken of whatsappen?
  Want anders geldt de regel, de gevaarlijke zone is altijd daar waar de fietsende puber is.

 2. 95% is te lui om het lichtje aan te klikken/dynamo te klikken, laat staan ‘die klote app helemaal openen’ voordat je je fiets pakt, of dat ding aan te klikken/batterij te vervangen

 3. Wat eventueel ook een optie zou kunnen zijn is dat je gewoon uit je doppen kijkt als je aan het fietsen bent… Het is maar een idee hoor..

 4. Het grote gevaar van fietsen zijn de auto’s op de weg.
  De meeste mensen bellen en appen nog net zo lief in de auto als thuis en fietspaden die ze kruisen, daar fietst geen gevaar voor hun op. Dus daar hoeven zij niet op te letten.
  Blijf de schuld maar alleen aan de fietsers geven! Automobilisten zijn heilig. En vooral in de meerderheid. Dus zo krijg jij je gelijk wel.

 5. Ha pffft, ik blijf gewoon lekker 35 kilometer per uur gemiddeld naar school racen. Fk alles om me heen (behalve autos, oude mensen en kinderen natuurlijk)!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *