‘Smart cars hebben beveiliging uit 1980’

Car-Hacking
Terwijl onze auto’s steeds futuristischer worden, maakt een onderzoeker zich ernstige zorgen over de beveiliging ervan. Die loopt namelijk jaren achter.

Professor Andry Rakotonirainy van de Queensland University of Technology is gespecialiseerd in Road Safety. Hij kwam erachter dat de auto’s van de toekomst die we vandaag de dag zien, een beveiliging hebben tegen hackers die stamt uit de jaren 80, zo meldt CNET.

Praktisch geen beveiliging
Hoewel auto’s dus steeds veiliger worden dankzij tal van technologische snufjes, is de veiligheid op dit moment dus bar slecht. Omdat auto’s hierdoor ook afhankelijker worden van techniek, kunnen de gevolgen van een cyberaanval alleen nog maar gevaarlijker worden.

Volgens Rakotonirainy worden alle nieuwe auto’s uitgerust met de zogenaamde CAN-BUS technologie. Dit is in feite het brein van de auto, die ervoor zorgt dat verschillende microcontrollers en apparaten met elkaar kunnen communiceren. Hier vallen airbags en cruise control ook onder, en in de toekomst zullen alleen nog maar meer dingen op dit brein aangesloten worden. De professor legt uit:

“In de toekomst zullen ook auto’s met elkaar draadloos communiceren. Als een auto ineens remt, kan het voertuig erachter direct reageren, daar hoeft de bestuurder niet eens voor te handelen.”

Hackers nemen controle over
Wij hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat het hacken van dit autobrein ook tot grote problemen kan leiden. Over een tijdje kan hierdoor praktisch de complete auto overgenomen worden.

Daarom moet er dus een nieuw beveiligingssysteem komen dat inspeelt op deze gevaren. Rakotonirainy vraagt zich dan ook af hoe dit over het hoofd gezien is, aangezien een sterke beveiliging vaak in het begin van het designproces al op poten gezet moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *