Smartphones en tablets slopen onze vijftigplussers

Senior-Tabletgebruik
Ook senioren verruilen de desktop steeds vaker voor een tablet of smartphone, en dat brengt de nodige nek- en rugklachten met zich mee.

Uit een onderzoek van SeniorWeb blijkt dat 14% van de senioren met een tablet of smartphone last heeft van lichamelijke klachten die direct te maken hebben met het gebruik van de gadgets. In 2011 zat 75% van deze doelgroep nog regelmatig achter een computer, terwijl dit aantal in 2014 teruggebracht is naar 61%. Ondertussen nam het tabletgebruik toe van 5 naar 56%.

Meerdere uren per dag
Van deze high tech senioren is 63% meer dan een uur per dag op een tablet/smartphone, terwijl 27% meer dan twee uur achter het scherm zit. Slechts vijf procent kan zich niet losrukken van het touchscreen, en is er minstens vier uur per dag mee in de weer. Net zoals bij jongeren geldt voor senioren ook de regel dat hoe vaker je tablets en smartphones gebruikt, hoe groter de kans is dat je er lichamelijke klachten aan overhoudt.

De deelnemers aan het onderzoek van SeniorWeb laten weten dat tablets in 13% van de gevallen klachten oplevert, terwijl dit bij smartphones slechts bij 5% het geval is. Het minder intensief gebruiken van smartphones zou een reden hiervoor kunnen zijn. Nek- en schouderklachten komen het meest voor, maar ook polsen en handen krijgen het zwaar te verduren.

Het onderzoek van SeniorWeb werd gehouden onder de gebruikers van de website. Door de jaren heen deden er in 2011 2.087 mensen mee, in 2014 lag dit aantal op 2.378 en in 2015 hebben tot nu toe 694 vijftigplussers meegedaan aan het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *