Snelheid kabelinternet kan omhoog naar 10 Gbps

Kabelinternet snelheid omhoog
Goed nieuws voor mensen die niet kunnen (of willen) overstappen naar glasvezel. De snelheid van kabelinternet kan de komende jaren nog fors omhoog.

De kabelindustrie, verenigd in CableLabs, heeft een nieuwe standaard ontwikkeld voor internet via de kabel. Die moet het mogelijk maken om snelheden van 10 Gbps (download) en 1 Gbps (upload) te halen.

Momenteel maken kabelaars gebruik van de DOCSIS 3.0 standaard, maar door de ontwikkeling van DOCSIS 3.1 wordt het mogelijk om de snelheid fors op te voeren. Het is echter niet zo dat consumenten hier op korte termijn van zullen profiteren.

Volgend jaar zal de nieuwe specificatie in de praktijk getest gaan worden. Vanaf 2015 zullen de eerste modems uitgeleverd kunnen worden die geschikt zijn voor DOCSIS 3.0 en DOCSIS 3.1. Omdat die modems beide standaarden ondersteunen zal de maximale downloadsnelheid waarschijnlijk zo’n 4 Gbps tot 5 Gbps zijn.

Kabelaars als Ziggo en UPC zullen ongetwijfeld blij zijn met deze ontwikkeling, want op deze manier kunnen we beter de strijd aan met aanbieders van internet via glasvezel.

7 reacties

  1. En toch worden beloofde snelheden van het kabelnetwerk vaak niet behaald. Op mijn thuisadres tijden lang alles in 1 van ziggo gehad en eigenlijk altijd zeer tevreden over geweest (mits andere DNS servers ingesteld, die lagen er geregeld uit).

    Echter, vanwege de uploadsnelheid van glasvezel toch de overstap gemaakt zodra het mogelijk was.

    Wel vind ik het jammer dat IPTV (nog) niet geïntegreerd is bij tv’s (zoals CI+ bij coax), en we dus weer terug bij af zijn met losse decoder kastjes. Wel moet ik zeggen dat ik nog amper tv kijk, en steeds meer gebruik maak van netflix.

  2. Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren totdat een 1Gbit/s verbinding (down) aangeboden word voor de prijs die we nu betalen voor een 120Mbit/s Of dat we misschien een hogere upload zullen gaan krijgen. Want dat is natuurlijk het grote voordeel van glas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *