Software kan zien wanneer een plaatje gephotoshopt is

Mogelijk dat hier wat aan veranderd is, niet zeker
Met de huidige stand van techniek kan iedereen claimen dat hij iemand beroemd heeft ontmoet, en fotografisch bewijs leveren. Of foto’s op een andere manier manipuleren zodat deze in het voordeel van de neppert werken. Maar nu is er software die dit kan opspeuren en het kaf van het koren kan scheiden.

Het programma, ontwikkeld door wetenschappers aan de universiteit van Dartmouth samen met die uit Berkeley, California, kan door middel van gecompliceerde code ‘zien’ of een plaatje nep is of niet. Er wordt gekeken naar de schaduwen, en vervolgens probeert deze software een passende lichtbron er bij te berekenen. Lukt dit niet dan moet het plaatje wel nep zijn.

Dit is niet alleen handig bij dubieuze claims op het internet, maar ook bij de forensische wetenschap, waarbij beeldmateriaal als bewijs wordt ingezet bij rechtzaken. Nu wordt al dit controleerwerk nog met de hand gedaan, maar met het voortschrijden van de capaciteiten van fotobewerkingsprogramma’s wordt dit zo onderhand ondoenlijk.

Bij een demonstratie van de software werd er een foto van de maanlanding uit 1969 geanalyseerd. De software besloot dat het plaatje echt was, waarschijnlijk tot ergernis van de aluminiumfolie-hoedjesdragers. De vraag is alleen of deze software openbaar wordt.

Dan wordt het wel erg makkelijk om je (geshopte) foto er net zo lang doorheen te halen totdat het programma zegt dat ie goed is, en dus ondermijn je het hele nut er van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *