‘Spotify’ voor e-boeken komt later dit jaar

e-Books
We kennen diensten als Spotify waarbij je onbeperkt muziek kunt luisteren en Netflix voor films en series. e-Boeken zijn een logische volgende stap. Nederlandse en Vlaamse uitgevers zijn er druk mee bezig.

Uitgevers WPG en LannooMeulenhoff, met uitgeverijen als De Bezige Bij, Bruna, Meulenhoff en Querido, domineren bijna de helft van de Nederlandstalige e-boekenmarkt. Het gegeven dat negen van de tien boeken op Nederlandse e-readers illegaal wordt gedownload, probeert men met dit initiatief terug te dringen. Vorige maand schreven we overigens dat ook bibliotheken e-boeken gaan aanbieden.

Tegen een vast bedrag per maand kunnen lezers onbeperkt digitale boeken lezen. Om de dienst een succesvolle start te laten maken, zullen in ieder geval de top-60 bestsellers beschikbaar zijn. Ook komt er een mogelijkheid om boeken uit de catalogus zonder internetverbinding te lezen.

Voor auteurs is het verdienmodel zo ingericht dat zij een hogere vergoeding krijgen naarmate hun boeken meer en langer worden gelezen. (via: nrc.nl)

Nog geen reacties

 1. Vroeger was ik altijd een trouw boekenkoper. Maar aangezien wij hier in Nederland de belachelijke wet op de vaste boekenprijs hebben, ben ik al enige tijd geleden overgestapt op de e-reader. Ik heb de boekenprijzen zien stijgen van €12,50/16,50 per boek tot nu €24,95. Toen ik de e-reader kocht, een kleine 5 jaar geleden, was er nog weinig aanbod. En wat er wel was, was net zo duur als de papieren variant. Zoals altijd bracht het internet een oplossing. Miljoenen boeken, zo te downloaden, gratis. En legaal, hier in Nederland, waar je boeken gratis mag downloaden voor eigen gebruik.

  De ontwikkeling van boeken-spotivy vind ik heel mooi, maar echt veel te laat.
  Voordat ik namelijk een boek ga “kopen” met dit systeem, heb ik er nog een kleine 90.000 te lezen die ik de afgelopen jaren heb gedownload.

  Misschien moeten de uitgeverijen en de bedenker van de boeken-spotify eens ophouden met elkaar schouderklopjes te geven met hoe goed ze wel niet bezig zijn. Het illegale download percentage van 90% heb je aan jezelf te danken. €24,95 (55 oude guldentjes) is belachelijk veel voor een boek. E-uitgaves op bijna hetzelfde niveau houden is al even onrealistisch. Er wordt bespaard op drukken, transport, winkelpand, winkelpersoneel. Het btw verschil is misschien een reden, maar dat kan niet zo’n verschil maken.

  E-readers zijn er al 10 jaar en de e-book zelf bestaat al 15 jaar. Gefeliciteerd dat jullie nu pas een goede en betaalbare (lees acceptabele) oplossing hebben gevonden. Ik zal me aanmelden zodra ik al mijn gratis boeken gelezen heb.

  • @azenomei: Same here. Niet dat ik vroeger zo veel boeken kocht, maar het gebeurde wel regelmatig. Echter, omwille van het steeds schaarser worden van degelijke boekenwinkels en van het steeds moeilijker worden om de minder mainstream boeken te vinden, download ook ik al enkele jaren e-books. De meeste daarvan inderdaad illegaal, al heb ik heb al wel meermals betaald voor e-books. Maar dat is ook alleen maar als de prijs redelijk is. Tot 10€ wil ik nog wel betalen voor een e-book, maar dat is dan ook echt wel het maximum (overigens nog maar 1x zoveel betaald voor een e-book, doorgaans is het iets van een 5€).

   Het is zoals je zegt inderdaad : de belanghebbende partijen zijn zo veel te laat met het adequaat reageren op de marktveranderingen. Elk beetje analist had zo ergens begin jaren ’90 met het openbreken van het internet op z’n sloffen kunnen voelen aankomen dat dit hun hele business-model op z’n kop zou zetten. Maar toch. God moge weten om welke reden dan ook, toch hebben ze ervoor gekozen om op hun lamme reet te blijven zitten en het binnenstromende geld te blijven tellen. Tot ze plots begonnen te merken dat die bergen geld minder en minder aan’t worden waren. En toen was het natuurlijk al te laat. Rijkelijk te laat.
   Veel meer dan redden wat er nog te redden valt rest er niet meer voor hen vrees ik. Want ook nu, de oude, traditionele partijen die dan al wel een poging wagen om hun aanbod aan te passen aan en aan te bieden in de digitale wereld proberen toch nog steeds om volkomen belachellijke prijsmodellen te hanteren. En dat goed te praten met de meest onzinnige excuses.
   De ‘illegale’ markt heeft de legale markt omwille van het gebrek aan regulering knalhard ingehaald en voorbijgestoken, en dat valt echt niet meer om te draaien. Of het nu om e-books gaat, of films, muziek of games : het zwarte circuit heeft dankzij het vrije karakter van dat circuit alle conventionele modellen die de markt domineerden voor de digitale revolutie bij wijze van spreken met de grond gelijk gemaakt. Ze hadden het moeten zien aankomen, en het was ook heel makkelijk om te zien aankomen, maar hun hoogmoed heeft hen de das omgedaan. Ook voor de digitale revolutie was het al duidelijk merkbaar dat het illegale circuit oneindig veel sneller en efficienter was in het bedienen van klanten (een gram heroine heb je op 10 minuten in je broekzak zitten, maar een legaal product om een opiatenverslaving te helpen afbouwen zoals nu Suboxone/Subitex en -tig jaren geleden methadon koste oneindig veel moeite omdat je eerst langs allerlei dokters moest passeren en de nodige voorschriften moest kunnen voorleggen), maar hun toenmalige dominantie was tegelijk ook hun grootste zwakte. En daar betalen ze nu de prijs voor.

   Regulering en wetgeving is allemaal prima, maar de daaruit voortvloeiende bureaucratie en de traagheid daarvan maakt de aan regulering onderhavige elementen zoals bv. de economie zwak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *