Steeds meer bekend over hoe Apple belasting ontwijkt

Apple cash
In aanloop naar de hoorzitting van de Amerikaanse senaat over het belastingbeleid van Apple komen steeds meer details naar boven. Zo blijkt nu dat bepaalde dochterondernemingen door het toepassen van sluwe trucjes helemaal geen belasting betalen. Slim toch?

Zo heeft Apple bijvoorbeeld 3 dochterondernemingen in Ierland zitten die zo goed als geen belasting betalen. Apple heeft het zo weten te regelen dat deze bedrijven zowel in Ierland, als de VS of ergens anders ter wereld geen belasting hoeven te betalen. Op die manier kon in de periode 2009-2011 bijvoorbeeld $8 miljard aan belasting worden ontlopen.

Je kan zeggen dat Apple, en veel andere bedrijven, simpelweg handig gebruik maken van de regels die er zijn. Het lijkt er echter op dat dit soort praktijken op steeds meer weerstand kunnen rekenen. Doordat grote bedrijven namelijk nauwelijks belasting betalen moeten overheden hun geld ergens anders vandaan halen. Bijvoorbeeld door werknemers meer te laten betalen.

Hier onder nog wat extra informatie om het geheel in perspectief te zien. (via: nytimes.com)

Apple belastingontwijking

Apple cash vs taxes

3 reacties

  1. Eventjes naast de kwestie, maar van al die Europese retail subsidiaries, is Belgie nog de enige zonder echte Apple Store (volgens dat schema toch). Zit ‘ie er dan wel degelijk aan te komen? 🙂

  2. Als fiscalist in opleiding vind ik dit leuk om te zien! Triest om te zien dat het kabinet en EU alles uit de kast halen om belastingontduiking tegen te gaan.. Alsof daar het probleem ligt.

  3. Slim? Gewoon betalen zoals elke burger dat ook doet. Begrijp me niet verkeerd maar op deze manier kunnen ze hun eigen glazen ingooien; stel de belasting moet omhoog om de (enorme)staatstekort in Amerika tegen te gaan, en de burger hier dus wel moet voor gaan dokken dan geven die straks misschien wel minder uit aan luxe producten en daardoor de verkoop van smartphones naar beneden gaat.

    Dus ik zeg op mijn beurt; als je jezelf als bedrijf serieus genomen wil worden, gewoon dokken en niet zeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *