Stephen Hawking sterft op 76-jarige leeftijd

Stephan Hawking sterft op 76-jarige leeftijd
Rust in vrede.

Stephen Hawking, waarschijnlijk ’s werelds beroemdste wetenschapper, is niet meer. De Britse natuurkundige en kosmoloog stierf afgelopen nacht aan de gevolgen van ALS. Ondanks deze ongeneeslijke ziekte is Hawking 76 jaar oud geworden.

Biografie
Stephen Hawking werd op 8 januari 1942 geboren in Oxford. Zijn briljante geest werd al op jonge leeftijd ontdekt en reeds op 17-jarige leeftijd studeerde hij natuurkunde aan de Oxford University. Na zijn promotie ging hij aan de slag op de afdeling toegepaste wiskunde in Cambridge. Daar werkte hij aan zijn theorie over zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie.

Op 21-jarige leeftijd ontdekten artsen dat Stephen Hawking leed aan de ziekte amyotrofe laterale sclerose (ALS). Dat is een zenuw- en spierziekte waarbij het lichaam beetje bij beetje meer verlamd raakt. Daardoor kon Hawking op vrij jonge leeftijd al niet meer traplopen. Spreken en schrijven ging hem ook steeds moeilijker af. Uiteindelijk belandde hij in een rolstoel en had op een gegeven moment 24 uur per dag zorg nodig.

Om zijn wetenschappelijke werk voort te zetten maakte hij gebruik van een speciaal voor hem ontwikkelde spraakcomputer. Hiermee schreef hij zijn bestseller A Brief History of Time. Daarin schrijft hij over het ontstaan van het universum. Het boek was een bestseller en werd in meer dan 35 talen vertaald, waaronder in het Nederlands, met de titel Het Heelal. Zijn leven werd uiteindelijk verfilmd in de Hollywood-film The Theory of Everything. Ook verscheen hij als personage in The Simpsons.

Reacties
Hawkings kinderen Lucy, Robert en Tim hebben de onderstaande persverklaring aan de media verstrekt:

We are deeply saddened that our beloved father passed away today. He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years. His courage and persistence with his brilliance and humor inspired people across the world. He once said ‘It would not be much of a universe if it wasn’t home to the people you love.’ We will miss him forever.

Medewetenschappers reageren verslagen op het nieuws. Zo schrijven Neil deGrasse Tyson en Paul Saffo op Twitter:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *