Steve Jobs wilde Sony VAIO laptops met OS X

Install OS X
Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een besturingssysteem van Apple zoals iOS of OS X (af-fabriek) geïnstalleerd is op hardware die niet van Apple afkomstig is. Toch zou Apple rond 2001 gedacht hebben aan Sony VAIO laptops met OS X.

Er was een periode dat computerbouwers Mac-compatible konden verkopen, maar toen Steve Jobs in 1997 weer terugkeerde bij Apple maakte hij hier direct een eind aan. Toch schijnt Jobs serieus nagedacht te hebben over een samenwerking met Sony.

De banden tussen Jobs en Akio Morita, medeoprichter van Sony, waren altijd zeer goed te noemen. In 2001 kwam een manager van Sony Steve Jobs tegen op de golfbaan en toen zag hij het volgende:

“Steve Jobs and another Apple executive were waiting for us at the end of golf course holding VAIO running Mac OS”

Dat was waarschijnlijk de Intel-versie van OS X die pas 4,5 jaar later onthuld zou worden. Waarom er uiteindelijk geen deal gekomen is tussen Sony en Apple is niet helemaal duidelijk. Steve Jobs was regelmatig op bezoek bij Sony in Japan en nam dan graag een kijkje in de keuken:

“He often demanded to bring the latest Sony products to him. And in most cases, he already knew very well about the products inside out.”

Op dit moment staat Sony volgens de laatste geruchten op het punt om definitief afscheid te nemen van de VAIO-afdeling. Er was een gerucht over een samenwerking met Lenovo, maar het lijkt er nu op dat de boel verkocht wordt aan een Japanse investeringsmaatschappij. Dit zal ook betekenen dat VAIO zich uit veel landen zal terugtrekken.

Nog geen reacties

  1. Ben blij dat Sony dit niet heeft gedaan. Anders had Apple best wel een pak meer marktaandeel kunnen hebben vandaag met hun kleuter-OS. En dat zou een slechte zaak geweest zijn. Mensen doen sowieso al slechts het minimale aan nadenken, en dat wordt er met meer Apple echt niet beter op. Wat ik eigenlijk wil zeggen is : Apple functioneert te vlekkeloos en doet daardoor aan zo min mogelijk stimulatie van cognitieve processen, een gegeven dat zelfs zonder Apple al zorgwekkende proporties heeft aangenomen. Het laatste dat de wereld nodig heeft zijn mensen met nog minder redenen om hun hersenen te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *