Straks check je in met je pinpas of smartphone

Auteur: , Geen reacties
NS trein

In het openbaar vervoer betaal je straks mogelijk contactloos met een smartphone of bankpas in plaats van met een ov-chipkaart.

Dit staat in de vandaag gepresenteerde toekomstvisie van het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), een samenwerkingsverband van vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid. Er wordt daar voor naar Londen gekeken, waar dit al mogelijk is:

“Omdat deze technologie zich in Londen al bewezen heeft, lijkt het mogelijk deze manier van betalen op relatief korte termijn te realiseren.”

De ov-chipkaart blijft wel gewoon bestaan. Op termijn zou met die kaart ook reizen op rekening een mogelijkheid zijn, zodat je achteraf betaalt in plaats van vooraf. Wat ook wordt onderzocht is de zogenoemde Be In Be Out-techniek, waarbij de reis die je hebt gemaakt wordt afgelezen aan de locatie van de smartphone. In- en uitchecken is dan helemaal overbodig. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ‘beacons’, die bijhouden welke bluetooth-apparaten er op een station of in een trein te vinden zijn. De NOVB is zich wel bewust van de privacy-risico’s:

“Belangrijk aandachtpunt bij deze ontwikkeling is de privacy van de reiziger.”

Om al deze methoden mogelijk te maken richten de vervoerders een speciale coƶperatie op. Dat deden ze eerder met Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Iedere reiziger moet straks zijn eigen betaalmethode kunnen kiezen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).