Streaming Wars: nieuwe album Beyoncé niet voor iedereen

Beyonce
Beyoncé lanceerde gisteren onverwacht haar zesde studioalbum. Maar niet iedere fan kan vrijblijvend luisteren naar de zangeres.

Het blijft -in mijn ogen- een kinderachtig getrouwtrek van jewelste. Het internet doopt het gezeur rondom artiesten en streamingdiensten inmiddels tot ‘Streaming Wars’. Welke streamingdienst maakt een exclusieve deal met een bepaalde artiest?

Jay-Z, de man van Beyoncé, is medeoprichter van muziekdienst Tidal en dus is het nieuwe album van zijn vrouw, genaamd Lemonade, exclusief te beluisteren via zijn dienst. Helaas voor fans met een Spotify, Apple Music of Deezer abonnement: jullie vissen naast het net.

In tegenstelling tot het laatste album van Kanye West, blijft Lemonade vermoedelijk wél een Tidal-exclusive. Een bron binnen de muziekindustrie bevestigde deze vermoedens tegenover Mashable. Dat de fans door dit gezeur in de kou staan lijken artiesten soms niets uit te maken.

6 reacties

  1. En dan nóg vragen mensen zich af wat het bestaansrecht is van het Bittorrent netwerk.

    Begrijp me niet verkeerd, ik heb sinds een aantal jaren de beschikking over een legitiem Spotify account (dank daarvoor, KPN), dus “illegale” muziekdownloads zijn bij mij sindsdien een zeldzaamheid geworden, maar voor zo iets kinderachtigs als dit slinger ik met plezier m’n qBittorrent client weer aan.

  2. ik heb eigenlijk nog nooit voor muziek betaalt. als een kind van ongeveer 6 downloade mijn vader alles al voor me, en nu doe ik het zelf. met normale prijzen oke, maar voor 3 euro per liedje mag je het van mij houden.

    • @gwnbmw: Waar haal je die drie euro per liedje vandaan? Op iTunes bijvoorbeeld kosten de meeste nieuwe nummers € 0,99 of € 1,29. En een album kost je €10 tot €12. Zo’n absurde prijzen zijn dat niet als je ziet dat je voor een CD vaak bijna €20 betaalt en voor een vinylplaat zelfs €25 tot €30.

  3. Ach ja, Kanye West en zijn publicist gaven ook aan dat The Life of Pablo 100% nooit buiten Tidal te krijgen zou zijn. Nu, een maand of drie later, is dat album alsnog via alle digitale platforms te koop/te beluisteren.

    En zo gek is dat natuurlijk niet. Dat Tidal voorrang krijgt is volstrekt logisch, want Beyoncé en Kanye behoren tot het groepje artiesten dat een deel van Tidal bezit. Maar ook die artiesten beseffen zich dat Tidal een laatkomer is. Het gros van de klanten zit al bij Spotify, Apple Music of Deezer, en voor één enkel album of één enkele artiest gaan de meesten echt niet de moeite doen om hun bestaande abonnement op te zeggen en Tidal aan te schaffen. Als je dus echt het grote geld wilt binnenhakken, moet je je album ook gewoon op iTunes, Apple Music, Deezer en Spotify zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *