Supercomputer doet zich succesvol voor als 13-jarige

Robot jonkie
De supercomputer met de naam Eugene Goostman is geslaagd voor de Turing-test. De computer deed zich tijdens het chatten met juryleden voor als een dertien jarig Oekraïens jongetje. De test is geslaagd wanneer meer dan 30 procent van de juryleden in de veronderstelling is met een echt mens te communiceren.

Eugene Goostman scoorde 33 procent en is daarmee de eerste computer die geslaagd is voor de Turing-test die al 65 jaar bestaat. Het programma is ontwikkeld door de in de VS woonachtige Rus Vladimir Veselov, samen met de in Rusland woonachtige Oekraïner Eugene Demchenko.

Aangezien de computer zich tijdens de test niet voor hoeft te doen als een volwassene, kan het programma zich permitteren om foute antwoorden te geven, zonder direct geloofwaardigheid te verliezen. Het accent ligt dan ook op het geven van menselijke antwoorden, anders dan alle correcte antwoorden.

Andere computerwetenschappers hebben echter al eerder geclaimd geslaagd te zijn voor de test. Maar doordat er geen officiële en eenduidige Turing-test bestaat, blijft dit een punt van discussie.

Some will claim that the Test has already been passed. The words Turing Test have been applied to similar competitions around the world. However this event involved the most simultaneous comparison tests than ever before, was independently verified and, crucially, the conversations were unrestricted. A true Turing Test does not set the questions or topics prior to the conversations. We are therefore proud to declare that Alan Turing’s Test was passed for the first time on Saturday. (via: university of reading)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *