Swift was gisteren de belangrijkste aankondiging van Apple

Auteur: , Geen reacties
Apple Swift programming language

Apple heeft gisteren iOS 8 en OS X 10.10 gepresenteerd. Erg leuk allemaal, maar Swift was misschien nog wel de belangrijkste aankondiging.

Er zijn enkele alternatieven, maar in principe is Objective C de aangewezen programmeertaal voor het ontwikkelen van apps voor iOS en OS X. Ontwikkelaars weten dat deze taal alles behalve lekker modern is en voor nieuwe programmeurs een relatief hoge leercurve heeft.

Apple heeft dit probleem getackeld en een volledig nieuwe programmeertaal ontwikkeld met de naam Swift. Met deze taal moet het ontwikkelen van (mobiele) apps sterk vereenvoudigd worden, wat er in de praktijk voor zorgt dat ontwikkelaars sneller strakke applicaties kunnen realiseren. De broncode is begrijpelijker, beter te onderhouden en daardoor meer toegankelijk voor junior-programmeurs. Bovendien kan Swift naadloos integreren met Objective C, zodat bestaande code bij het gebruik van Swift niet de prullenbak in hoeft.

Ondanks de complexiteit van het bestaande Object C zijn er al behoorlijk wat iOS en OS X programmeurs en potentieel kunnen dat er straks dus nog veel meer worden. Ook aan apps -van zinnig tot volstrekt overbodig- momenteel geen gebrek. Desondanks is het goed dat Apple hun primaire ontwikkelomgeving weer helemaal bij de tijd brengt. Uiteindelijk is fraaie hardware nutteloos zonder goede software.

De ontwikkelaars in de zaal gingen redelijk uit hun dak tijdens de presentatie van Swift.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).