Gehoortest: het verschil tussen MP3 en HiFi muziek

Gehoorschade
Uit een nieuw onderzoek blijkt vandaag dat er steeds vaker sprake is van gehoorverlies onder Nederlandse jongeren. Hoe is het met jouw oren gesteld?

Het Amsterdams Medisch Centrum publiceerde vandaag een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat maar liefst een kwart van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 25 jaar oud lijdt aan gehoorverlies. De boosdoeners: luidruchtige muziek tijdens het stappen en MP3-spelers.

Doe de test
Of jij ook tot die doelgroep behoort kun je op verschillende manieren uitvinden. Zo is er een test van de Hoorstichting die je hier kunt doen. Tijdens de test (waarbij het aangeraden wordt om oordopjes in te doen voor een betrouwbaarder resultaat) krijg je verschillende woorden te horen, terwijl er op de achtergrond verschillende gradaties van ruis te horen zijn. Het is aan jou om het plaatje aan te klikken dat overeenkomt met het woord dat door die ruis heen gezegd wordt. Na afloop krijg je direct je beoordeling.

Tidal-Test

Tidal
Daarnaast komt muziekdienst Tidal ook handig om de hoek kijken, ook voor mensen die zeker weten dat er niks mis is met hun gehoor. Zij beweren namelijk een muziekdienst te bieden die een betere geluidskwaliteit heeft dan andere streamingdiensten als bijvoorbeeld Spotify. Daar zijn ze zo van overtuigd, dat ze een test hebben gemaakt op hun website, waarbij je vijf verschillende nummers te horen krijgt en het aan jou is om te beslissen of je het nummer zojuist in HiFi of normale kwaliteit gehoord hebt. We schreven er al eerder over, maar je kan het hier zelf proberen.

Deze test is niet alleen handig als je nieuwsgierig bent naar het verschil tussen de twee geluidskwaliteiten, maar vooral ook om te zien of je geluidsinstallatie of koptelefoon überhaupt geschikt is voor deze betere geluidskwaliteit voor je muziek. Meet weten over Tidal? Lees dan hier het overzicht over de herlancering van de dienst.

5 reacties

 1. Ligt er ook aan op wat voor systeem je het afspeeld. Als je een high-end versterker neerzet met dito speakers, die zullen bestanden van mindere kwaliteit (mp3) genadeloos afslachten.

  • @meatpuppet: Helaas is dat niet het geval. Zelf heb ik goede apparatuur en ik ken meerdere mensen die dat ook hebben. Bij blind testen bleek dat het verschil tussen 320kbps MP3 en lossless voor de meesten niet te horen was.
   Er is ook een uitgebreid onderzoek naar geweest dat mensen over de hele wereld een 320kbps MP3 vs. lossless blind test liet maken. De mensen met de meest high-end apparatuur lijken zelfs de MP3 bestanden marginaal superieur te vinden.
   Je kunt kijken of jij zelf een superieur gehoor hebt door deze test uit te voeren: https://www.youtube.com/watch?v=iDXCfOrRVxA

   • @Tesla-fan: Heb ik zelf toch andere ervaringen mee. Thuis een aardig setje staan die niet zo streng is op kwaliteit. Echter alvorens aanschaf heb ik verschillende systemen beluisterd in een luisterenkamer waarbij opnames van mindere kwaliteit bij diverse combinaties niet mooi naar voren kwamen of zelfs heel erg brak klonken. Leek toch echt uit te maken wat voor systeem je had en wat je het voerde. Of ik ook daadwerkelijk het verschil hoor tussen die twee (wanneer het goed word weergegeven dan) weet ik niet. Misschien leuk om een keer dat testje te doen inderdaad.

    • @meatpuppet: Er zijn inderdaad slecht klinkende gecomprimeerde bestanden en met lagere bit-rates worden MP3 en andere lossy bestandsformaten duidelijk minder goed. Met een goed geconverteerde MP3 van 320kbps is het verschil echter heel klein. Ook is het zo dat de originele opname of master slecht kan zijn.
     Een goed voorbeeld van kwaliteitsverschil door de master is het album Nevermind van Nirvana. De originele 1991 master is veel beter dan de remasters van 2011 en 2014. De slechtere masters zijn wel luider waardoor je een valse impressie van kwaliteit. Het menselijk oor ervaart namelijk luider als beter, maar daar hoef ik geen luidere master voor te hebben; daar is een volumeknop voor.

     De meeste muziek van de afgelopen 10 jaar is gemaakt zodat het luid is (luider klinkt ‘beter’ en verkoopt dus beter). Dit is een erg leerzame video over het onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=dcKDMBuGodU

     Zelf testen is natuurlijk altijd het beste. Iedereen ervaart geluid anders, dus ik kan niet met 100% zekerheid zeggen dat wat voor mij werkt voor jou ook goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *