Test jezelf: Zo oud ben je volgens Amazon A.I.

A.I. wordt steeds slimmer
Computers kunnen onze leeftijd al inschatten… Ongeveer.

Amazon Rekognition kan met ingewikkelde algoritmes bepalen hoe oud je bent. Althans, na de nieuwe update zijn de toepassingen ietwat aangescherpt. De A.I. bepaalt niet alleen je leeftijd, maar ook je geslacht (dun ijs anno 2017), of je lacht en of je gelukkig bent.

Dergelijke technologie staat nog in de kinderschoenen. Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe accuraat de technologie van Amazon Rekognition kan zijn en op welke aspecten de software een foto beoordeelt. De werknemer van Amazon is 43 jaar oud op de foto en verrek, het lijkt inderdaad op een gezicht:

Lijkt inderdaad op een gezicht...

De foto in het voorbeeld is goed belicht en uitzonderlijk duidelijk. Je kunt je voorstellen dat het ook gigantisch mis kan gaan. Je zou maar een ietwat vrouwelijk gezicht hebben, waardoor de software je 70% zeker als man categoriseert. Het wordt helemaal gevaarlijk als mensen met minder traditionele geslachten de software proberen. Ook kan men – al dan niet onterecht – beledigd raken door een incorrecte inschatting van leeftijd.

Amazon Rekognition, evenals vergelijkbare gratis software van Microsoft, is dan ook vooral voor de lol gemaakt. In de toekomst zullen dergelijke bedrijven ongetwijfeld een financiële toepassing voor deze A.I. bedenken, maar tot die tijd is het voornamelijk een leuke gag.

Wil je het zelf proberen? Dan moet je wel even een account aanmaken en je creditcardgegevens doorgeven. Amazon brengt overigens niets in rekening.

3 reacties

  1. In de camera app van Xiaomi zit tegenwoordig ook een stukje leeftijdsherkenning ingebouwd. Viel mij op dat deze steeds aardig dicht in de buurt zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *